Menekülttáborban razziáztak a kurd terrorelhárítók

Rajtaütöttek az Iszlám Állam sejtjein. 

2022. március 14., 16:05

Szerző:

Kurd terrorelhárító egységek tartottak razziát az északnyugat-szíriai al-Hól menekülttáborban, az akcióban több tucat, terrorizmus miatt körözött személyt letartóztattak, és fegyvereket is lefoglaltak – adta hírül hétfőn as-Sark el-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap.

A tájékoztatás szerint a térséget ellenőrző Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség, a Washington vezette terrorellenes nemzetközi koalíció egységei és kurd terrorelhárító erők az idei év eddigi legnagyobb razziáját hajtották végre a táborban, ahol fegyvereket, robbanóöveket, lőszert és álcázásra szolgáló katonai egyenruhákat is lefoglaltak. A biztonsági erők emellett titkos alagútra is bukkantak, amelyet feltételezések szerint az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai használtak.

A letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy rajtaütést készítettek elő, amelynek során átvették volna a parancsnokságot a tábor felett.

Március elején ismeretlen fegyveresek támadtak a létesítményt őrző biztonsági erőkre, és egy őrt megöltek, ezt megelőzően pedig összecsapásokat jelentettek az Iszlám Állam szimpatizánsai és a tábor őrei között.

A menekülttáborban számos, az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihadistát és családtagjaikat őrzik. A táborban mintegy 56 ezren élnek, az ENSZ adatai szerint többségük gyerek. A foglyok közt nyugati országok állampolgárai is vannak.

Nemzetközi segélyszervezetek többször figyelmeztettek az al-Hólban uralkodó rossz körülményekre, a kurd milíciák pedig arra szólították fel a nyugati államokat, hogy szállítsák haza az itt fogvatartott állampolgáraikat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)