Menekültek százai lépték át a határt

Illegális bevándorlók százai keltek át Törökországból az Évrosz határfolyón keresztül Görögországba – közölte csütörtökön a görög közszolgálati rádió és több helyi hírportál is a rendőrségre hivatkozva.

2022. szeptember 8., 20:26

Szerző:

A tájékoztatás szerint a görög határőrök és mentőegységek mintegy háromszáz migránst fedeztek fel a Görögországhoz tartozó egyik kis folyami szigeten. A görög vezetés ezután azzal vádolta meg a török határőröket, hogy nem tettek semmit a menekültek feltartóztatására. 

A menekülteket most kisebb csoportokban biztonságba szállítják. Egyelőre nem ismert a származási országuk. 

Az idén jelentősen megnőtt a határsértők száma, Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter nemrég arról számolt be, hogy ez évben augusztussal bezárólag 154 102 illegális bevándorló beutazását sikerült meghiúsítani. Athén ezért augusztusban úgy döntött, hogy Törökországgal közös északkeleti szárazföldi határát szinte teljesen lezárja. A már álló, mintegy 40 kilométer hosszú kerítést további 80 kilométerrel meghosszabbítják az Évrosz határfolyó mentén az illegális bevándorlás megfékezésére. 

A kormányzati elképzelések között szerepel emellett a hőkamerás megfigyelőrendszer fejlesztése, valamint további 250 határrendész bevetése a török-görög szárazföldi határszakaszon. 

Athén azzal vádolja Ankarát, hogy Törökországba érkező menekültek ezreit küldi Görögországba annak destabilizálására. 

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a migráció mellett egyebek között a tengeri határokról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Görög rohamrendőrök és feltorlódott menekültek a török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél 2020. február 29-én. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz)

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.