Súlyos balesetet szenvedett egy szíriai menekültekkel teli kisteherautó

Görögország északi részén súlyos balesetet szenvedett vasárnap egy a rendőrség elől menekülő kisteherautó, amellyel menekülteket csempésztek – közölték a görög hatóságok.

2022. június 12., 17:23

Szerző:

A görög közszolgálati rádió tájékoztatása szerint egy illegális bevándorló életét vesztette és tizenheten megsérültek, amikor a grúz állampolgárságú sofőr – egy feltételezett embercsempészbanda tagja –, hogy elkerülje kisteherautója hatósági átvizsgálását, áthajtott egy ellenőrzőponton, de egy kerítésnek ütközött, és elvesztette irányítását a jármű felett, amely felborult. Az enyhébben sérült sofőr menekülőre fogta, de a rendőrök elfogták. 

Úgy tudni, szíriai menekültek utaztak a járműben. 

A kisteherautó a török-görög határról az ország nyugati felébe tartott, amikor a rendőrség ellenőrizni akarta. A görög hatóságok intenzív közúti ellenőrzéseket tartanak a kelet-nyugati autópályák mentén. Embercsempészek gyakran kisbuszokkal, autókkal, illetve tehergépkocsikkal próbálják a menedékkérőket az Évrosz határfolyó térségéből Közép- és Nyugat-Európa országaiba szállítani. A görög közúti rendőrség szerint az embercsempészek gyakran fiatalkorú sofőröket alkalmaznak, akik enyhébb büntetésre számíthatnak kézre kerítésük esetén. A migránsok ezer és hétezer euró közötti összeget fizetnek az útért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Görög rohamrendőrök és feltorlódott menekültek a török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél 2020. február 29-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.