Meloni beperelte a Gomorra világhírű íróját

Meloni szerint Saviano, a Gomorra szerzője becsületsértést követett el, amikor a bevándorlásellenes politikáját és a Földközi-tengeren érkező bevándorlókat segítő civil szervezetekkel kapcsolatos nyilatkozatait kritizálta. 

2022. november 13., 12:26

Szerző:

Roberto Saviano, a Gomorra szerzője és Olaszország egyik legismertebb újságírója november 15-én áll a bíróság elé abban a becsületsértési perben, amelyet Giorgia Meloni miniszterelnök indított ellene – írja a 444.hu. Meloni azzal vádolja Saviano-t, hogy becsületsértést követett el, amikor kritizálta a regnáló miniszterelnök menekültekkel kapcsolatos politikáját.

Saviano a populista jobboldal erőteljes kritikusa, maffiaellenes és emberi jogi aktivista, és Olaszország egyik legnépszerűbb és legismertebb újságírója, Gomorra című, a nápolyi maffia működését bemutató könyve 2006-ban jelent meg. A könyv az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb olasz könyvsikere, film és tévésorozat is készült belőle. A Gomorra megjelenése óta Saviano rendőri védelem alatt áll a rengeteg halálos fenyegetés miatt, amit kapott. 

Az újságírót nem az első alkalommal pereli be politikus: 2019-ben Matteo Salvini tett így, miután a tengerbe fulladt menekültekről megjelent hírek után Saviano az alvilág miniszterének nevezte az akkori olasz miniszterelnök-helyettest, egy interjúban pedig gazembernek nevezte Melonit és Salvinit bevándorlásellenes álláspontjuk, illetve azért, mert támadták a tengeri úton érkező menekülteket mentő civil szervezeteket. Salvini még azzal is megfenyegette, hogy megvonja tőle a rendőri védelmet. Meloni akkor még ellenzéki politikusként indított pert rágalmazásért. Olaszországban a rágalmazást elkövető személy akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

 

(Fotó: AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.