Melbourne-ben gumilövedékkel oszlatták fel a lezárások és a kötelező vakcina ellen tiltakozókat

A városban második napja vannak tüntetések, miután a helyi hatóságok elrendelték az építkezések leállítását, arra hivatkozva, hogy az ingázó munkások növelik a vírus terjedésének kockázatát.

2021. szeptember 21., 12:45

Szerző:

Paprika- és gumilövedékkel oszlatta fel a rendőrség kedden Melbourne-ben a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozó rendbontókat, írja az MTI. A többezres tömeg a kijárási korlátozások dacára lezárt egy forgalmas utat, rongált és rendőröket is megsebesített. A hatóságok mintegy negyven embert őrizetbe vettek.

Shane Patton, Victoria állam rendőrfőnöke kiemelte, hogy a gyülekezés törvényellenes volt, a kialakult helyzet pedig próbára tette a rendőröket.
A városban második napja vannak tüntetések, miután a helyi hatóságok elrendelték az építkezések leállítását, arra hivatkozva, hogy az ingázó munkások növelik a vírus terjedésének kockázatát. Az építőmunkásokon kívül azonban olyanok is utcára vonultak, akik ellenzik az oltások kötelezővé tételét és Victoria állam elhúzódó korlátozásait. A helyi szabályok szerint ugyanis az építőiparban dolgozóknak a hét végéig legalább egy oltást be kell adatniuk maguknak.

„Az erőszak és a rendbontás még egyetlen koronavírusos esetet sem akadályozott meg, éppen ellenkezőleg, segítik a vírus terjedését” – hangoztatta közleményében Dan Andrews, az állam kormányfője. Martin Foley victoriai egészségügyi miniszter tudatta, hogy az egészségügyi hatóságoknak nem volt más választásuk, mint elrendelni az építkezések leállítását, hogy a következő két hétben kidolgozzák, hogyan lehet növelni a szektorban dolgozók átoltottságát. Közgazdászok szerint az építkezések leállítása nem tesz jót az ausztrál gazdaságnak, amely ismét recesszióba süllyedhet.

Ausztráliában az ország két legnagyobb városát, Sydneyt és Melbourne-t, valamint a fővárost, Canberrát is vesztegzár alá helyezték a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében. Victoriában kedden az idei legtöbb, 603 új fertőzöttet és egy halálos áldozatot jegyeztek fel. Új-Dél-Walesben eddig a felnőtt lakosság 53 százalékát oltották be. Victoriában ez az arány 44 százalék. Új-Dél-Walesben kedden ezernél több új fertőzöttet regisztráltak, és tízen haltak bele a betegségbe, a többségük Sydneyben. A kormány több korlátozást már feloldott, főleg kültéri tevékenységeket és sportolást engedélyeztek, és további lazításokat helyezett kilátásba, ha az átoltottság eléri a hetven, majd a nyolcvan százalékot.

(Kiemelt kép: a rendőrség megpróbálja szétoszlatni a tüntetőket a Covid-19 szabályozása elleni tüntetésen Melbourne-ben 2021. szeptember 21-én. Fotó: Con Chronis / AFP)