Azonosították az első magyar omikron fertőzöttet

Korábban két Pfizer oltást kapott. 

2021. december 8., 10:27

Szerző:

Egy Németországban élő magyar állampolgár is elkapta az omikron-variánst, a 34 éves férfi tesztje december 1-jén lett pozitív – írja az Index. A lap információi szerint a férfinél hivatalosan igazolták a koronavírus legújabb változatát. 

A 34 éves két Pfizerrel oltott férfi azt nyilatkozta, hogy magas lázzal és köhögéssel küzdött a betegség idején, de tünetei hamar enyhültek. Boldogkői Zsolt virológus szerint már több magyar is elkaphatta az omikron variánst, emiatt az ünnepek közeledtével Magyarországon is előbb-utóbb megjelenik majd a szupermutáns néven is ismert új típus. 

A német hatóságok még november végén jelezték, hogy az országban megjelent az omikron-variáns.

„Először csak annyit tudtam, hogy pozitív a tesztem, később derült csak ki, hogy az új omikron-variánst kaptam el. Bár egy ideje már éreztem, hogy fizikailag nem vagyok topon, a tünetek egyre csak erősödtek, végül már másodpercenként köhögtem, a lázamat pedig folyamatos hideg borogatással és lázcsillapítóval sikerült 39,9 fokon tartani. A szaglásom és az ízérzékelésem egyébként megmaradt, de ez az étvágyamon nem sokat segített, és aludni is csak nagyon nehezen tudtam

– mondta a Németországban élő magyar férfi. „Mivel azóta már jó pár hónap eltelt, valószínűleg nem volt már túl sok antitest a szervezetemben, ami a betegség szempontjából nem segített. Szerencsére néhány kritikus nap után jobban lettem, jelenleg már csak hőemelkedésem van” – tette hozzá. 

„Itthon egyelőre a delta-variáns az uralkodó, és bár a dél-afrikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az omikron szupergyorsan terjed, nem tudhatjuk, hogy nálunk, Európában hogyan viselkedik. A korábbi dél-afrikai variáns (béta) sem terjedt el Európában, a brit variáns (alfa) pedig Afrikát nem tudta meghódítani. Szintén nagy kérdés, hogy mennyire védenek ellene a már beadott vakcinák, ezt is csak a gyakorlatban fogjuk látni, de vélhetően a hatékonyságuk csökken, ami nem egyenlő azzal, hogy az oltás egyáltalán ne nyújtana védelmet”

– mondta Boldogkői Zsolt virológusprofesszor, aki szerint az omikron az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz olyan súlyos tüneteket mint a delta. „Ha gyorsan terjed, ám a többség valóban könnyen átvészeli, akkor az azt jelentheti, hogy lett egy élő vakcinánk a vírus ellen” – tette hozzá a szakember. 

(Kiemelt képünk: Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.