Megválasztották az első női államfőt Moldovában, a térségben csökkenhet az orosz befolyás

Az Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Pártja az eddigi legjobb eredményt érte el a moldovai parlamenti választások történetében.

2021. július 12., 12:08

Szerző:

Moldovában a Maia Sandu elnököt támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) a szavazatok 52,53 százalékát szerezte meg a vasárnapi parlamenti választásokon, így önállóan alakíthat kormányt – közölte hétfőn a Központi Választási Bizottság a szavazatok csaknem teljes, 99,58 százalékos feldolgozottsága alapján. A 24.hu hozzátette: a chisinaui Európai Politika és Reformok Intézetének igazgatója, Iulian Groza az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Maia Sandu győzelme a térségre gyakorolt orosz befolyás egyértelmű csökkenésére utal, ugyanis Maia Sandu Európa-barát politikus.

Az MTI tájékoztatása szerint a második helyet a kommunisták és a szocialisták alkotta blokk (BECS) került a voksok 27,36 százalékával. Rajtuk kívül csak a regionális Shor párt lépte át 5,78 százalékos eredményével a parlamenti küszöböt. A választási részvétel 48 százalék volt. A külföldön szavazó moldovaiak túlnyomó többsége is a PAS-ra adta le a voksát. A választási bizottság adatai szerint 96,67 százalékos feldolgozottság mellett az elnököt támogató párt 86,13 százalékon áll, míg fő vetélytársa, a BECS mindössze 2,51 százaléknyi szavazatot szerzett. A mintegy 3 és fél milliós Moldovát 1991-es függetlenné válása óta csaknem egymillióan hagyták el.

A bizottság szerint a Sandu mögött álló párt a 101 parlamenti helyből legalább 51-et szerezhet meg, így egyedül is képes lesz a kormányalakításra. Ez a mandátumszám jelentősen megemelkedik majd annak köszönhetően, hogy a választási szabályok szerint arányosan újraosztják azoknak a pártoknak a szavazatait, amelyek nem érték el a parlamenti mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

A PAS eredménye az eddigi legjobb a moldovai parlamenti választások történetében. Korábban csak a 2001-es parlamenti választásokon született hasonló eredmény, amikor a Kommunisták Pártja a szavazatok 50,07 százalékát szerezte meg. Az előzetes számítások szerint a Sandut támogató párt a 101 képviselői helyből 60-61-et kaphat a törvényhozásban. Az ország alkotmánybíróságának azonban még meg kell erősítenie a szavazás eredményét.

 

(Kiemelt kép: A Cselekvés és Szolidaritás Párt reagálnak egy kijelző előtt a parlamenti választások eredményeire a moldovai Chisinauban 2021. július 11-én. Fotó: Alexey Maishev / Sputnik/AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).