Megtorlásokat helyezett kilátásba Moszkva a Duma YouTube-csatornájának letiltása után

 Az ukrajnai háború közepette a héten Moszkva már megvádolta a YouTube-ot, hogy blokkolta az Kreml-barát médiumok és orosz vezetők oldalait.

2022. április 9., 20:08

Szerző:

Moszkva megtorlásokat helyezett kilátásba az orosz parlament alsóháza, a Duma YouTube-csatornájának letiltása után, és ismét megígérte a Google videómegosztó portáljának oroszországi betiltását. Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke kijelentette, hogy a Duma-TV blokkolása olyan washingtoni intézkedés, amely sérti az oroszok jogait.

„Az Egyesült Államok az információ terjesztésének monopóliumára törekszik. Ezt nem engedhetjük meg" – mondta Vologyin.

Az AFP francia hírügynökség Moszkvában dolgozó újságírói azt tapasztalták, hogy szombaton nem volt elérhető a Duma oldala. Moszkva szerint a Duma-TV-nek több, mint 145 ezer előfizetője volt a YouTube-on. A csatorna élő parlamenti közvetítéseket és orosz képviselők interjúit sugározta.

„A YouTube a saját ítéletét írta alá” – reagált Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon, és szorgalmazta, hogy tegyék át a YouTube-ra feltett tartalmakat az orosz videómegosztó portálokra. Az ukrajnai háború közepette a héten Moszkva már megvádolta a YouTube-ot, hogy blokkolta az Kreml-barát médiumok és orosz vezetők oldalait.

Az orosz távközlési felügyeleti szerv, a Roszkomnadzor márciusban „terrorista cselekmények” címén pénzbüntetésre ítélte a Google-t és a YouTube-ot, kilátásba helyezve, hogy a Twitter, az Instagram és több más, független média után a videómegosztót is betiltják.

(Kiemelt képünk: a Duma épülete Moszkvában 2022 április 6-án. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.