Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy II. Erzsébet koporsójához járuljon

Nem csak a kínaiak nem róhajták le a tiszteletüket II. Erzsébet előtt, az oroszok sem hivatalosak a temetésre.

2022. szeptember 16., 16:17

Szerző:

A kínai delegáció kérelmét az alsóház elnöke, Sir Lindsay Hoyle utasította el. A tilalmat azzal indokolták, hogy tavaly Kína kilenc brit állampolgárral szemben rendelt el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat. A kilenc brit állampolgárból hét parlamenti képviselő volt – írja a Telex.

A kínai ujgur táborok

Kína azért rendelte el a szankciókat, mert többek között az Egyesült Királyság is azzal vádolták meg, hogy kényszermunka táborokban tartja fogva a muszlim vallású ujgurokat a Hszincsiang régióban, illetve több beszámoló is kínzásokról és szexuális visszaélésekről adott hírt. Kína minden vádat tagadott, és végül az ügy odáig fajult, hogy kitiltották a brit parlamentből Kína londoni nagykövetét. 

Többen a brit képviselők közül azzal sem értenek egyet, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping meghívást kapott a királynő temetésére. Sürgetik a parlamentet, hogy vonják vissza a meghívást, hiszen tekintettel arra, amivel Kínát vádolják, helytelen lenne, ha részt vehetne a gyászszertartáson. A meghívott vendégek között továbbra is ott szerepel a neve, ám brit tisztségviselők szerint valószínű, hogy Vang Csi-san alelnök helyettesíti majd Kína képviseletében. 

Putyint sem hívták meg a temetésre

Kínát nem látják szívesen, Oroszországot viszont meg sem hívták. Az orosz külügyminisztérium szóvivője a Business Insidernek azt nyilatkozta, hogy mélységesen erkölcstelennek tartja, hogy az Egyesült Királyság sem az orosz kormány tagjait, sem Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívta meg II. Erzsébet királynő temetésére.

(Kiemelt képünk: A nagyközönség lerója kegyeletét a felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt a Westminsteri Palitában, Londonban, 2022. szeptemberében 16-án. Fotó: KIRSTY WIGGLESWORTH / POOL / AFP)