Megszűnhetnek az állatkísérletek Európában

Az Európai Parlament tagjai 667:4 arányban elfogadták annak az állásfoglalásnak a végső szövegét, ami az állatkísérletek kivezetésére vonatkozó lépésekről szól.

2021. szeptember 21., 20:12

Szerző:

Véget érhetnek az állatkísérletek Európában, ugyanis az Európai Parlament (EP) csaknem mindegyik tagja elfogadta annak az állásfoglalásnak a végső szövegét, amivel megszüntetnék az állatkísérleteket – közölte az Európai Parlament egy sajtóközleményben. Az EP sürgeti az Európai Bizottságot, hogy vezessenek be egy olyan kutatási rendszert, amely mellőzi az állatkísérleteket.

Az EP tagjai belátják, hogy ennek ellenére is lesznek olyan különleges esetek, amikor az állatokon való tesztelés elengedhetetlen lesz. Viszont kiemelték, hogy ezeket a vizsgálatokat csak akkor szabad végrehajtani, ha minimálisra csökkentik a kísérletik állatok fájdalmát. Továbbá elismerték, hogy a korábbi állatkísérletek jelentősen hozzájárultak sok orvosi kutatáshoz és feljlődéshez, többek között a koronavírus elleni oltáshoz is.

Az EP szeretné elérni, hogy elegendő közép- és hosszútávú finanszírozás álljon rendelkezésre az alternatív vizsgálati módszerek gyors kifejlesztésére. A képviselők azt is kimondták, hogy ehhez a kutatókat és technikusokat ki kell képezni a fejlett, nem állati modellek használatára.

(A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Motortion/AdobeStock. Forrás: Európai Parlament honlapja)