Megszólalt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, megdöbbentő mondatok hagyták el a száját

Szerinte Donald Trump imádna Orbán Viktor helyzetében lenni.

2019. május 12., 14:24

Szerző:

Ami az Egyesült Államokat illeti, az amerikai-magyar viszonyt nem igazán fogja befolyásolni a CEU sorsa – árulta el David Cornstein, az Egyesült Államok  budapesti nagykövete a The Atlanticnek.

Az óvatlan megjegyzés abban a cikkben szerepel, amely a tekintélyes amerikai folyóirat júniusi számában jelenik meg Magyarországról. Szerzője, Franklin Foer Budapesten készített interjút Michael Ignetieff-fel, a CEU-rektorával, Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárával és David Cornsteinnel is, akit a fenti, a diplomáciában meglehetősen felelőtlenül hangzó megjegyzése miatt a sajtóattasé ki is rángatott egy pillanatra az irodából, ahol az újságíróval leültek beszélgetni.  Visszatérésekor az amerikai nagykövet be is vallotta, hogy tanúsíthatott volna több érzékenységet, szóval – tette hozzá – elszomorítja, hogy a Soros György alapította egyetemnek mennie kell.

Fogadás a függetlenség napja alkalmából az amerikai nagykö David Cornstein 2018. július 3-án, az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából tartott nagykövetségi fogadáson
Fotó: MTI/Kovács Tamás

De az interjúban nem ez az egyedüli gyöngyszem, David Cornstein beszélt arról is, hogy nem egyedül Orbán Viktor hibája, hogy eddig fajult a helyzet, szerinte legalábbis Soros Györgyöt – akivel egyébként soha nem találkozott – „őrült gyűlölet” hajtja a magyar miniszterelnök ellen. akkora, hogy kompromisszumokra sem volt hajlandó a CEU megmentéséért. Amikor pedig az orbáni illiberális demokráciáról kérdezték az amerikai nagykövet próbált hárítani, hogy személyes vélemény kérdése lehet, vagy azé, amit az Egyesült Államok elnöke vagy az amerikaiak gondolnak az illiberális demokráciáról és a definíciójáról, aztán pedig megjegyezte:

– Azután, hogy 25-30 éves ismerjük egymást (az amerikai elnökkel – a szerk.), elmondhatom, Donald Trump imádna abban a helyzetben lenni, amelyben most Orbán Viktor van. De nincs

„Leesett az állam” – kommentálta később ezt Franklin Foer a cikke online megjelenését jelző tweetben. A cikk 

A 79 éves David Cornstein nem karrierdiplomata, hanem politikai kinevezett, vagyonát ékszerüzletből szerző üzletemberként kapta meg a nagyköveti posztot. Szenátusi meghallgatásán még azt állította, meg fogja mondani az Orbán-kormánynak, hogy lépjen egyet hátra az ügyben, Első budapesti útja is a CEU-ra vezetett. 

Az amerikai nagykövettel 2018 decemberében mi is készíthettünk egy interjút, volt munkatársunk, Biró Marianna díjat kapott érte.

Orbán Viktor hétfőn, május 13-án találkozik Donald Trumppal a Fehér Házban.