Megszólalt a brit hírszerzés vezetője

Ken McCallum, a brit hírszerzés (MI5) vezetője a szervezet londoni székhelyén tartotta meg éves beszámolóját a nemzetbiztonságot fenyegető kockázatokról. 

2022. november 16., 19:03

Szerző:

 

Ken McCallum, aki az MI5 londoni székhelyén tartotta meg éves beszámolóját a nemzetbiztonságot fenyegető kockázatokról, kifejtette azt is, hogy a brit titkosszolgálat értékelése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt meglepetésként érték az Ukrajna elleni invázióra adott egységes nyugati válaszlépések. 

Hozzátette: az ellenintézkedések részeként külföldről kiutasított, többségükben kémtevékenységet folytató orosz diplomaták hazaküldése volt az orosz hírszerzés hatékonyságára mért legnagyobb csapás az utóbbi időben. 

A világpolitika állami szereplői közül Irán alkalmaz a leggyakrabban terrorista módszereket, és ez közvetlenül veszélyezteti olyan britek életét is, akiket a teheráni rezsim ellenségnek tart – mondta az MI5 vezérigazgatója. Mint kifejtette az agresszív iráni hírszerzési szolgálatok közvetlen veszélyt jelentenek Nagy-Britanniára, és ennek egyik legélesebben látható megnyilvánulása az, hogy a teheráni rezsim brit vagy Nagy-Britanniában élő, ellenségnek vélt emberek elrablására vagy meggyilkolására törekszik. McCallum részletek nélkül felfedte, hogy a brit elhárítás csak az idei év eleje óta legalább tíz esetben észlelt ilyen potenciális fenyegetést. 

A Londonban működő ellenzéki iráni tévétársaság, az Iran International nemrégiben közölte: értesítést kapott a Scotland Yardtól arról, hogy két munkatársa és családtagjaik életét hiteles forrásokból származó értesülések szerint „azonnali és jelentős kockázatok” fenyegetik. 

James Cleverly brit külügyminiszter a múlt héten bekérette Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akivel hivatalosan tudatta, hogy a brit kormány nem tűri újságírók vagy bármely más nagy-britanniai lakos bármilyen megfélemlítését vagy életének veszélyeztetését. Teherán hivatalos reakciójában nevetségesnek minősítette ezeket a vádakat, de egy magas rangú iráni kormánytisztviselő a BBC brit közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint terrorszervezetnek minősítette a londoni székhelyű iráni tévétársaságot. 

Az ukrajnai háborúról szólva az MI5 vezetője szerdai előadásában úgy fogalmazott: Putyin "nem áll nyerésre", mivel Ukrajna az ellentámadással fontos eredményeket ért el. 

Ken McCallum szerint az orosz elnök emellett stratégiai szempontból sem áll nyerésre, hiszen akcióival a NATO meggyengítése helyett azt érte el, hogy a kétszeresére növekszik az atlanti szövetséggel szomszédos orosz szárazföldi határszakaszok hossza. 

Az MI5 vezérigazgatója szerint az Ukrajna elleni invázióra adott nemzetközi válaszlépéseknek mély és tartós hatásuk lesz. Az idén csak Európából hatszáznál több orosz diplomatát utasítottak ki, közülük az MI5 megítélése szerint több mint négyszázan kémtevékenységet folytattak. Ez az összehangolt fellépés a legjelentősebb stratégiai léptékű csapás az orosz hírszerzési szolgálatok működésére a közelmúlt európai történelmében – fogalmazott a brit elhárítás vezetője. 

Hozzátette: a válaszlépések mértéke – a hullámokban érvénybe léptetett, összehangolt szankciókkal együtt – meglepetésként érte Putyint. 

Az MI5 vezérigazgatója elmondta, hogy Nagy-Britanniából 23, hivatalosan diplomataként dolgozó orosz kémet utasítottak ki, és a brit kormány száznál több orosz diplomáciai vízumkérelmet utasított vissza nemzetbiztonsági okokból. 

A terrorveszélyről általánosságban szólva Ken McCallum felfedte: az MI5 és a rendőrség 2017 eleje óta 37, a tervezés előrehaladott szakaszában járó terrortámadási tervet hiúsított meg; ezek közül nyolcat az elmúlt egy évben sikerült megakadályozni. 

Hozzátette: a korábbi időszakokhoz hasonlóan az iszlamista és a szélsőséges jobboldali indíttatású terrorizmus veszélye egyszerre van jelen Nagy-Britanniában, de az iszlamista terror a nagyobb probléma: a szolgálatok munkájának kétharmadát az ilyen jellegű terrorfenyegetések elhárítása adja.

(Kiemelt képünk: A brit kormány belügyminisztériuma által 2020. március 31-én kiadott, dátumozás nélküli képen Ken McCallum, az MI5, a brit belföldi hírszerző ügynökség főigazgatója. McCallumot, mint a Szergej Szkripal orosz volt kettős ügynök megmérgezése ügyében folytatott nyomozás vezetőjét nevezték ki a brit hírszerzés vezetőjévé. Fotó: AFP)