Megszavazta a lengyel alsóház a lengyel-fehérorosz határkerítés megerősítését

Több mint 125 milliárd forintnak megfelelő zlotyt fordítanának rá.

2021. október 14., 19:45

Szerző:

A lengyel szejm (alsóház) csütörtökön megszavazta a kormánynak azt a törvényjavaslatát, amelynek értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanának a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére az illegális bevándorlás megfékezése érdekében – írta az MTI.

A 460 fős szejmben tartott szavazáson a jelen lévő képviselők közül 274-en támogatták a javaslatot, 174-en ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott. A szejmben a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt szűk többséggel rendelkezik. A javaslat most az ellenzéki többségű szenátus (felsőház) elé kerül szavazásra, amelynek eredménye bizonytalan, miután a szejm az ellenzéki módosító javaslatokat elutasította. Lengyelország augusztusban szögesdrótkerítést kezdett el építeni az illegális bevándorlók megfékezése érdekében. A kormány mostani javaslata értelmében a szögesdrótkerítést különböző műszaki berendezésekkel, köztük mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelnék, tovább erősítendő a határ védelmét.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

(Kiemelt kép illusztráció. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. A tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni. fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)