Mégsem bűn a lopás – ha az államelnök úr teszi

A zambiai Legfelsőbb Bíróság szabadon engedte az ország exelnökének feleségét. Fréderick Chiluba nejét korábban azért börtönözték be, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a férje elnöksége idején lopott holmikat rejtegetett.

2010. december 9., 18:28

Regina Chilubát 2009 márciusában három és fél évre ítélték, mert bűnösnek találták 141 ezer euró, egy autó és egy nagyképernyős televízió elsikkasztásában. A fellebbvitel bíróság szerint azonban nem bizonyított, hogy a pénz és a többi ingóság szabálytalanul került volna az elnökné birtokába.

Frederick Chilubát szintén megvádolták korrupcióval. Az 1991–2002 között az ország elnöki posztját betöltő politikus tettestársaival 46 millió dollárt sikkasztott. 2007-ben egy brit bíróság ki is mondta a sikkasztás tényét, de a zambiai Legfelsőbb Bíróság az idén nyáron úgy döntött, hogy az ítélet nem illeszthető bele a zambiai jogrendbe.

A nemzetközi korrupció figyelő szervezet a Transparency International érthetetlennek nevezte a felmentéseket, egyben hangot adott annak a feltételezésének, hogy a lusakai kormány nem akar semmit tenni a korrupció ellen.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.