Megroggyantak a tőzsdék, zuhanórepülésben a részvények

Félnek a háborútól a befektetők is.

2022. február 14., 14:54

Szerző:

Az ukrajnai konfliktus eszkalálódása megterheli a tőzsdéket. A bankrészvények a legnagyobb vesztesek közé tartoznak, a Raiffeisen 10 százalékot veszít – számol be a hétfői helyzetről az orsztrák Die Presse.

 Az ukrajnai konfliktus eszkalálódása súlyos árfolyamveszteségeket okozott az európai tőzsdéken röviddel a hétfői kereskedés kezdete után. Bécsben az osztrák részvényindex ATX 9.40 óráig 3,71 százalékkal 3.868,27 pontra csökkent. Az eurózóna vezető indexe, az Euro-Stoxx-50 3,22 százalékkal 4.021,38 pontra csökkent. A német DAX 3,20 százalékkal 14 931,76 pontra esett.

 A brit FTSE-100 1,84 százalékkal 7520,14 pontra esett. Moszkvában is jelentős visszaesés volt a korai kereskedésben. Az orosz RTS index 4,35 százalékkal 406,19 pontra esett.

Különösen a banki részvények kerültek nyomás alá az ukrajnai háborútól való félelem miatt. Oroszország szomszédos országába való betörése többek között szigorú szankciókat vonna maga után, beleértve az ország kizárását a SWIFT nemzetközi pénzforgalmi rendszerből. Ennek megfelelően különösen a bankok voltak nyomás alatt.

 A szomszédos országba való félelmetes orosz invázió már pénteken zuhanórepülésbe taszította az amerikai tőzsdéken az árfolyamokat. Bár a tőzsdén még mindig van remény arra, hogy a hét közepén Ukrajna orosz lerohanása helyett diplomáciai előrelépés történik, a növekvő geopolitikai kockázatok miatt sok befektető kénytelen volt eladni részvényállományát – mondta Jochen Stanzl, a CMC Markets brókerház elemzője.

A Wall Streeten uralkodó erősen borús hangulat hétfőn Ázsiában is átragadt a tőzsdékre. A legfontosabb japán, kínai és hongkongi, dél-koreai vagy indiai tőzsdék jelentős árfolyamveszteséggel kezdték az új kereskedési hetet. A csütörtöki gyenge kereskedési nap és a pénteki, kezdetben újbóli bátorságra ébredés után a befektetők az Egyesült Államokban végül ismét hátat fordítottak a részvénypiacoknak. Az ukrajnai háborútól való félelem fellángolt, ami miatt a kereskedés során államkötvényekbe és olyan devizákba menekültek, mint a jen.

Az USA-ban az árakra nehezedő erős felfelé irányuló nyomás továbbra is további idegességet okoz. A több mint 40 éve legmagasabb inflációs ráta közzététele óta a piaci szereplők még lázasabban spekulálnak a közelgő kamatlépésekről, mivel ezek a korábban vártnál esetleg gyorsabbak és kiterjedtebbek lehetnek.

Tokióban a Nikkei-225 irányadó index 2,23 százalékos csökkenéssel, 27 079,59 ponton zárt a pénteki ünnepi szünet után. Kínában a Shanghai Composite 0,98 százalékkal 3428,88 pontra csökkent. A kínai Hongkong Különleges Közigazgatási Terület Hang Seng indexe 1,41 százalékkal 24 556,57 pontra esett. A dél-koreai Kospi és a mumbai BSE Sensex 1,5 és 2,0 százalék közötti veszteséget szenvedett el.

„Nem látszik enyhülés az ukrajnai konfliktusban" – vélekedtek a Commerzbank pénzpiaci szakértői a kelet-európai problémás helyzettel kapcsolatban. Az Egyesült Államok nemrég sürgős figyelmeztetést adott ki, amelyet Joe Biden amerikai elnök biztonsági tanácsadója, Jake Sullivan vasárnap ismét kifejtett a CNN televíziós csatornának. 

A piacokat továbbra is a kamatlábaktól való félelem terhelte. Különösen az Egyesült Államokban nőttek a kamatlábaktól való félelmek a közelmúltbeli meglepően magas inflációs adatok nyomán. A piacok arra számítanak, hogy az amerikai jegybank márciusban teszi meg első kamatlépését. Ezzel szemben az EKB várhatóan lassabb ütemben fog lépni. A jegybank képviselői azonban eddig többször is megnyugtatták.

(Kiemelt képünk illusztráció:  A Deutsche Boerse AG: által működtetett frankfurti értéktőzsde kereskedőszintje 2020. december 14-én. Fotó: Alex Kraus / Bloomberg)