Megpróbálták ellopni Banksy művét Kijev elővárosában

Megpróbálták ellopni Banksy neves brit utcaművész egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg – közölték a helyi hatóságok.

2022. december 3., 17:49

Szerző:

Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Banksy egyik rajzát. Kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást – közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője.

A közösségi portálokon Kuleba üzenete mellett egy fotó volt látható a narancsszínűre festett fallal, amelyből a festményt kivágták.

A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltó készülékkel.

Kuleba közölte: a rendőrség több embert a helyszínen előállított, a rajzra jó állapotban találtak és a rendvédelmi erők birtokában van.

Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov közölte, hogy „nyolc embert azonosítottak”, 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy „anyagi kár okozása miatt megindult az elsődleges nyomozás”.

November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Bansky hét művet készített novemberben Kijevben és a környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék kupacon.

„Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei (.). Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcaművészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit” – írta a megyei kormányzó.

(Kiemelt kép: Banksy graffitije a Kijev melletti Hosztomel városában, 2022. november 16-án. Fotó: Genya SAVILOV, Dimitar DILKOFF / AFP)