Megölték Gáza katonai vezetőjét

Az izraeli hadsereg végzett a Hamász hat parancsnokával, köztük volt ő is.

2021. május 12., 18:03

Szerző:

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet hat parancsnokát ölte meg célzott légicsapásokkal az izraeli hadsereg – írja helyi sajtóértesülésekre hivatkozva az MTI.

A megölt Hamász parancsnokok egyike Gáza város katonai vezetője, a Hamász katonai szárnyának, a Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak egyik vezető tisztje. Szintén életét vesztette egy célzott támadásban a kiberkommandóért és a rakéták pontosságának fejlesztéséért felelős tiszt, a lőszergyártási részleg kutatási vezetője és a lőszerosztály főmérnöke. Meghalt a műszaki hírszerzési osztály vezetője és a fegyvergyártási osztály felelőse is. A 12-es kereskedelmi TV katonai szakértője szerint 500 olyan lakásra lőtt rakétát az izraeli légierő, melyekben a Hamász különböző szintű vezetői laktak.

Eközben a Hamász is újabb rakétatámadás-hullámokat indított, elsősorban Dél-Izrael felé. Működésbe léptek a légvédelmi szirénák Beér-Seván, a Negev fővárosában, és Dimónában, ahol Izrael fő atomreaktora található. A Hamász katonai szárnya felelősséget vállalt a lövedékekért, elmondták: 15 rakétát lőttek Dimóna felé.

A Hamász újabb rakétaesőt ígért izraeli idő szerint este 6-ra, s korábbi hasonló ígéreteit rendre betartotta.

Hétfő este rakétaháború kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és az izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

 

(Kiemelt kép: Momen Faiz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)