Megkapta az engedélyt Jeff Bezos cége, hogy embereket juttasson a világűrbe

A világ leggazdagabb embere egy hét múlva az űrben tesz kirándulást.

2021. július 13., 20:10

Szerző:

Megkapta az amerikai kormány engedélyét Jeff Bezos űripari vállalata, a Blue Origin, hogy embereket juttasson a világűrbe, köztük magát az amerikai milliárdost is.

Az Amazon alapítója egy hét múlva, július 20-án, az Apollo-11 Holdra szállásának napján indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval fivére, egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertesének társaságában. Ez lesz a Blue Origin űrhajójának első útja utasokkal együtt.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) hétfőn adta ki a szükséges engedélyt, amely egész augusztusra érvényes.

Richard Branson angol milliárdos vasárnap a Virgin Galatic fedélzetén járt a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hatfős személyzettel kilőtt űrhajó nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

A Blue Origin űrhajója mintegy 100 kilométer magasra repíti legénységét, majd visszatér a Földre. A New Shepard, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

(Kiemelt kép: Mark Ralston / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.