Megindult az orosz offenzíva

Luhanszk ukrán kormányzója szerint megindult az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában. 

2023. február 10., 08:32

Szerző:

Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, és megpróbálja áttörni a Kreminna városánál lévő védelmet, közölte csütörtökön a luhanszki régió kormányzója – írja a Guardian alapján a 444.hu.

Szerhij Haidáj az ukrán televíziónak elmondta, hogy az orosz csapatok támadásba lendültek, és megpróbálnak nyugat felé előrenyomulni a havas és erdős téli tájon. „Ezek a támadások gyakorlatilag mindennapossá váltak. Látjuk, hogy kis csoportokban az orosz katonák próbálnak előrenyomulni, néha nehézpáncélosok – gyalogsági harcjárművek és harckocsik – támogatásával, néha pedig azok nélkül” – mondta. Azt állította, hogy az oroszok támadásai eddig nem jártak sikerrel. „Védőinknek sikerült őket teljesen visszatartaniuk” – mondta Haidáj.

Az ukrán kormányzati források szerint az egyik forgatókönyv az, hogy az oroszok rakétázni fogják a nagyvárosokat, és hidak lebombázásával, valamint észak és dél felől egy átfogó előrenyomulással megpróbálják majd elvágni az ország keleti részét – írja a lap.

 (Kiemelt kép: egy 2SZ1 Gvozgyika önjáró löveg a Luhanszki Népköztársaság milíciájának harcálláspontjain, 2022. június 8-án. Fotó: Szputnyik/AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).