Meghekkelték az iráni benzinkutakat, hatalmas sorok alakultak ki

A támadásért senki nem vállalta a felelősséget, sokan Izraelt sejtik a háttérben.

2021. október 27., 06:50

Szerző:

Irán szerint kibertámadás érte kedden benzinkutainak fizetőrendszerét, amely lehetővé teszi a támogatott árú üzemanyag igénybe vételét, hosszú sorokat okozva a benzinkutaknál. Az IRIB iráni állami hírügynökség megerősítette, hogy kibertámadásról van szó, azt azonban nem közölte, hogy ki állhat mögötte. Az IRIB szerint a hibát kora reggelre nagyjából sikerült elhárítani. Az iráni benzinkutak szövetsége korábban szoftverhibáról számolt be.

Szemtanúk beszámolói szerint hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál a fővárosban, Teheránban is. Senki sem vállalta a felelősséget a támadásért, amely használhatatlanná tette a kormány által kibocsátott elektronikus kártyákat, ezeket számos iráni állampolgár használja arra, hogy támogatott áron vegyen üzemanyagot a benzinkutakon. Az állampolgárok a kártya nélkül is tudtak tankolni, igaz, az üzemanyag így kétszer annyiba került. A közösségi médiában sokan Irán fő ellenségét, Izraelt vádolták a kibertámadás végrehajtásával.

(Kiemelt kép: Teherán, 2019. november 16. Férfi tankol egy teheráni benzinkúton 2019. november 15-én, miután a kormány jelentős benzináremelést jelentett be. A bejelentés nyomán tüntetések kezdődtek több iráni városban. A tiltakozók utakat zártak le, a rendőrök azonban feloszlatták a tömeget.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)