Meghalt Thich Nhat Hanh

A világhírű buddhista szerzetes 95 éves volt.

2022. január 22., 06:29

Szerző:

Meghalt Thich Nhat Hanh, világhírű vietnami buddhista szerzetes, békeaktivista és a vietnami háború ellen tiltakozók legélesebb hangja– írja a CNN. A zen mester 95 éves volt, az általa alapított szerzetesi szervezet, a Plum Village  tette közzé halálhírét weboldalán A szerzetesrend oldala szerint a vietnami Tu Hieu templomban helyi idő szerint szombat reggel "békésen" távozott. 

Thich Nhat Hanh 1961-ben az Egyesült Államokba utazott, hogy összehasonlító vallásfilozófiát tanítson a Princetoni Egyetemen. Később abban az évtizedben előadásokat tartott a Cornell és a Columbia Egyetemen, ahol továbbra is a béke üzenetét terjesztette, és azért lobbizott a nyugati vezető politikusoknál, hogy fejezzék be a vietnami háborút.

1967-ben Dr. Martin Luther King, Jr. jelölte Thich Nhat Hanh-t Nobel-békedíjra, és "a béke és az erőszakmentesség apostolának" nevezte. Abban az évben azonban nem került kiosztásra a  Nobel-békedíj. Thich Nhat Hanh erőfeszítései háborúval szemben, oda vezetett, hogy Észak-Vietnam és Dél-Vietnam évtizedekre megtagadta tőle a jogot, hogy visszatérjen hazájába. 39 évre száműzték, és csak 2005-ben kapott engedélyt arra, hogy haza térhessen.

(Kiemelt kép: Thich Nhat Hanh. Fotó: Facebook)

A politikai folytonosság üzenetével alakult meg az újraválasztott Emmanuel Macron francia elnök új kormányzata pénteken: több kulcsposzton maradt az eddigi tárcavezető; a legfontosabb változás a külügyi és a védelmi minisztérium élén történt.

Szándékos félretájékoztatásnak nevezte pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter Törökország azon vádjait, hogy az immáron NATO-tagságra pályázó Svédország és Finnország támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).