Meghalt Martti Ahtisaari Nobel-békedíjas volt finn elnök

86 éves korában meghalt Martti Ahtisaari, Finnország korábbi elnöke, akit nemzetközi konfliktusok megoldása érdekében végzett munkájáért 2008-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki – jelentette be hétfőn az Ahtisaari által alapított Válságkezelési Kezdeményezés – Martti Ahtisaari Békealapítvány.

2023. október 16., 11:37

Szerző:

Az erőszakos konfliktusok megelőzésére és megoldására általa létrehozott alapítvány közleménye szerint a szervezet „mélyen megrendült alapítója és igazgatótanácsi elnöke elvesztése miatt”, írja az MTI alapján a Telex. Két évvel ezelőtt, 2021-ben jelentették be, hogy Ahtisaari előrehaladott Alzheimer-kórban szenved.

A politikus legjelentősebb eredményei közé tartozik, hogy segített elérni a békemegállapodásokat Szerbia koszovói kivonulásával kapcsolatban az 1990-es évek végén, Namíbia függetlenségi törekvésével kapcsolatban az 1980-as években, valamint az indonéziai Aceh tartomány autonómiájával kapcsolatban 2005-ben. Az 1990-es évek végén részt vett az észak-írországi békefolyamatban is, és megbízást kapott az IRA terrorista csoport lefegyverzési folyamatának nyomon követésére.

A norvég Nobel-békedíjbizottság 2008 októberében a békedíj odaítélésekor kiemelte, hogy Ahtisaari „a nemzetközi konfliktusok megoldása érdekében több kontinensen és több mint három évtizeden keresztül tett fontos erőfeszítéseket”.

A politikus hat éven át – 1994-től 2000-ig – volt Finnország elnöke. A 2000. januári elnökválasztáson nem indult, hogy másodszor is államfő legyen. Ezután több nemzetközi pozíciót is felajánlottak neki, a többi között az ENSZ menekültügyi ügynökségénél, de ehelyett úgy döntött, hogy saját irodát nyit Helsinkiben, amely a nemzetközi válságok közvetítésére összpontosít. Ekkor alapította meg a helsinki székhelyű Válságkezelési Kezdeményezést.

(Kiemelt kép: A 2008. április 23-án készült fényképen Martti Ahtisaari volt finn elnök pózol a válságkezelési kezdeményezés CMI irodájában Helsinkiben, Finnországban. Ahtisaari, a világszerte békét közvetítő, világszerte elismert és Nobel-békedíjjal kitüntetett közvetítő 2023. október 16-án, 86 éves korában halt meg. Alzheimer-kórral küzdött. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA / AFP)