Meghalt Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves volt.

2021. szeptember 6., 16:42

Szerző:

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo – közölte a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel, írja az MTI.

Jean Paul Belmondo 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine-ben. Karrierje még az ötvenes években indult. Pályája során nyolcvan filmet forgatott. Világhírűvé a legendás francia rendező, Jean-Luc Goddard Kifulladásig című filmje által lett. A rendező és Belmondo között a későbbiekben is remek volt a munkakapcsolat. 

Elválaszthatatlan filmbéli partnerével – és egy ideig riválisával –, Alain Delon-nal először úgy, hogy mindketten főszerepet játszottak, az egyik legnagyobb francia kasszasikerben szerepeltek együtt, az 1970-es Borsalinóban. Belmondo a hatvanas évektől kezdve a legnépszerűbb francia színésznek számított. Magyaroszágon A profi című filmmel vált igazán népszerűvé a nyolcvanas évek elején, írja a Telex

A színész egészségügyi állapota 2001-ben romlott meg először igazán, amikor Korzikán szélütés érte. 2006-ban pedig combnyaktöréssel került kórházba. Belmondo számos díja mellett 1989-ben a Cesar, 2016-ban pedig a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán életműdíjat nyerte el.

 

(Kiemelt kép: Párizs, 2021. szeptember 6. A 2021. szeptember 6-án közreadott képen Jean-Paul Belmondo francia színész a César-díjak 42. átadási ünnepségén a párizsi Salle Pleyel koncertteremben 2017. február 24-én. Belmondo nyolcvannyolc éves korában, 2021. szeptember 6-án elhunyt. MTI/EPA/Ian Langsdon)