Meghalt Clive Sinclair, a ZX Spectrum megalkotója

Az egyik legnépszerűbb számítógép atyja volt.

2021. szeptember 16., 21:53

Szerző:

81 éves korában meghalt Sir Clive Sinclair feltaláló és üzletember, aki többek között a ZX Spectrum megalkotásáról ismert – számolt be róla a Guardian.

Sinclair cége gyártott zsebszámológépeket, zsebrádiókat, és az otthoni számítógépek elterjedésében is szerepet játszott az 1980-as években. A termékei elérhető áron kerültek forgalomba. A Sinclair által feltalált ZX Spectrum számítógépe rendkívül sikeres volt, számos játék- és oktatóprogram jelent meg erre a kompjúterre, amelynek népszerűsége a Commodore 64-gyel vetekedett. Clive Sinclair munkájának elismeréseként II. Erzsébet királynő 1983-ban lovaggá ütötte.

(Kiemelt kép: Adrian Dennis / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).