Meghalt „az utolsó keresztapa”

Az egykori legkeresettebb olasz maffiavezért a börtönben érte a halál. 

2023. szeptember 25., 10:15

Szerző:

Hatvanegy éves korában meghalt Matteo Messina Denaro, Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke, akit januárban fogtak el, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől – írja a Telex. „Az utolsó keresztapa”, „A Diabolik", A Sovány" – az olasz maffia legkegyetlenebb bűntényeiben tevékeny részt vállaló Matteo Messina Denarót több becenévvel is illették 30 évnyi bujkálása során. Ő volt az olasz állam ellen terrortámadásokkal és merényletekkel nyílt háborút vívó legendás maffiageneráció utolsó szabadlábon lévő tagja.  Az MTI szemléje szerint a bűnszervezet vezetőjén augusztusban bélműtétet hajtottak végre L'Aquilában, és bár az operáció sikerült, rákbetegsége miatt egészsége súlyosan megromlott, a múlt héten pedig visszafordíthatatlan kómába esett. 

Matteo Messina Denarót, a szicíliai Cosa Nostra vezetőjét januárban fogták el, álnéven kezeltette betegségét egy palermói klinikán, amikor rajtaütött a rendőrség. Távollétében korábban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték több gyilkosság és pokolgépes merénylet miatt. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bírók meggyilkolásához is. Denaro nevéhez fűződik továbbá egy 12 éves gyerek, Giueseppe Di Matteo elrablása is, Denaro ugyanis így akarta megakadályozni, hogy a gyerek apja vallomást tegyen a maffia ellen. A fiút végül két évig tartották fogságban, majd megölték.

Bűnlajstromán szerepel egy maffiafőnök, Vincenzo Milazzo, illetve annak várandós barátnőjének meggyilkolása. Részt vett a maffia egyik legszörnyűbb bűntényében: egy rendőröknek szivárogtató volt maffiózó 12 éves fiát két évig tartották fogságban, majd a gyereket megfojtották, és a testét savban oldották fel. Matteo Messina Denaro komoly szerepet kapott az olasz maffiatörténelem egyik legmeghatározóbb epizódjában, az 1992/93-as bombatámadásokban is. 

(Kiemelt képünkön: Az olasz carabinieri sajtóhivatal által 2023. január 16-án készített és közzétett kézi fotón Olaszország legjobban körözött maffiafőnöke, Matteo Messina Denaro utolsó képe Palermóban. Fotó: HANDOUT / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE / AFP)