Az amerikai kongresszus öt órán keresztül kérdezgette a TikTok elnök-vezérigazgatóját

Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.

2023. március 24., 12:23

Szerző:

A képviselők egyebek között a kínai kormánnyal fenntartott kapcsolatokról, az adatvédelemről és a gyerekek mentális egészségére káros videók kezeléséről faggatták a vezérigazgatót. 

Shou Zi Chew ötórás vallomása nem oszlatta el a törvényhozók aggodalmait a TikTok kínai székhelyű anyavállalatával, a ByteDance-szel kapcsolatban, inkább új lendületet adott a felület betiltására vonatkozó követeléseknek. 

Chew tagadta, hogy a platform adatokat oszt meg vagy kapcsolatban áll a Kínai Kommunista Párttal, és leszögezte: mindent megtesznek a 150 millió amerikai felhasználó biztonsága érdekében. 

A vállalatvezető elmondta: a TikTok több mint 1,5 milliárd dollárt fordított az adatbiztonságra, hogy elkerüljék az amerikai felhasználók adatainak illetéktelen kezekbe kerülését.

„A lényeg a következő: az amerikai adatokat amerikai földön, egy amerikai vállalat segítségével és amerikai személyzet felügyelete mellett tároljuk” – szögezte le. 

A gyermekek mentális egészségére káros befolyással bíró tartalmakról Chew azt mondta: összetett kérdésről van szó, amely nem kizárólag a TikTokot érinti. 

A platform sorsa tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között. 

A kínai külügyminisztérium pénteken visszautasította a vádakat, amelyek szerint a pekingi kormány személyes adatok kiadására kényszeríti a magánvállalatokat. Egy külügyi szóvivő nyomatékosította: sem cégeket, sem egyéneket nem kényszerítettek arra, hogy adatot vagy hírszerzési információt adjanak át más országokról, és ez a jövőben sem fog változni. 

Hozzátette: Washington semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott arra nézve, hogy a TikTok veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, helyette vádaskodik, és jogtalan nyomást gyakorolt a vállalatra. A szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a piacgazdaság és a szabad verseny alapelveit.

(Kiemelt kép: Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója válaszol az amerikai képviselők kérdéseire a TikTokról szóló kongresszusi meghallgatáson Washingtonban, 2023. március 23-án. Fotó: Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)