Videó: Megérkezett Fehéroroszországba a Wagner-csoport

Lengyel és ukrán tisztviselők is megerősítették, hogy a Wagner-csoport Fehéroroszországban van. 60 járműből álló konvoj lépett be Fehéroroszországba Oroszország felől.

2023. július 16., 10:20

Szerző:

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb hírszerzési frissítése szerint 2023. július 15-én a Wagner-harcosok legalább egy kis kontingense megérkezett egy fehéroroszországi táborba. Ezzel egyidejűleg néhány Wagnerhez köthető közösségi médiacsoport újrakezdte tevékenységét, és a csoport afrikai tevékenységének kiemelésére összpontosít. Az orosz tisztviselők legutóbbi bejelentései alapján az állam valószínűleg kész elfogadni Wagner azon törekvését, hogy fenntartsa kiterjedt jelenlétét a kontinensen.

A Wagner-csoport harcosai Oroszországból érkeztek Fehéroroszországba , ukrán és lengyel tisztviselők szerint egy nappal azután, hogy Minszk megerősítette, hogy a zsoldosok az ország katonáit képezték ki a fővárostól délkeletre – írja a theguardian. „Wagner Fehéroroszországban van” – mondta Andrij Demcsenko , az ukrán határvédelmi hivatal szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett nyilatkozatában. Demcsenko hozzátette, hogy Oroszországból „külön csoportok” mozgását figyelték meg Fehéroroszországban. A fehérorosz védelmi minisztérium pénteken közzétett egy videót, amelyen azt mutatják be, hogy szerinte Wagner-harcosok oktatják a fehérorosz katonákat az Oszipovicsi város közelében lévő katonai lőtéren. 
Stanislaw Zaryn, Lengyelország különleges szolgálatokért felelős miniszterhelyettes-koordinátora elmondta, hogy Varsó is megerősítette a Wagner-harcosok fehéroroszországi jelenlétét. „Jelenleg több százan lehetnek” – mondta Zaryn a Twitteren. A belarusz Hajun projekt, amely az országban folyó katonai tevékenységet figyeli, és amelyet a belarusz hatóságok szélsőséges formációnak tekintenek, közölte, hogy péntek éjjel egy legalább 60 járműből álló nagy oszlop lépett be Fehéroroszországba Oroszország felől. A közlemény szerint a járművek – köztük a teherautók, kisteherautók, kisteherautók és buszok – a nemzetközileg elismert Kelet – Ukrajna területén található, saját névre keresztelt Donyecki és Luhanszki népköztársaság rendszámaival rendelkeztek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gian Marco Benedetto/ Anadolu Agency via AFP)