Megérkezett az ENSZ küldöttsége a zaporizzsjai atomerőműhöz

Megérkezett a zaporizzsjai atomerőműbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége.

2022. szeptember 1., 17:23

Szerző:

Épségben megérkeztek a zaporizzsjai atomerőműhöz az ENSZ jelzéses autó, bennük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csapata, hogy felmérjék az erőmű állapotát – írta az Euronews.

„Nagyon fontos küldetést kell teljesítenünk. Ahogy azt Önök már tudják is, azonnal meg fogjuk kezdeni a biztonsági helyzet felmérését az erőműben. Konzultálni fogunk a létesítmény jelenlegi személyzetével is” – nyilatkozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi.

A NAÜ látogatásába az oroszok is beleegyeztek hosszas tárgyalások után. Az atomerőmű ellenőrzése mellett az ukrán személyzettel is beszélnek. A környéket az oroszok védik, az ENSZ-nek az erőműhöz vezető útvonalát az ukrán jelentések szerint ennek ellenére is lőtték az oroszok.

Lekapcsolták az egyik blokkot

Zaporizzsja környékén folyamatosak a harcok, és a két szembenálló fél folyamatosan azzal vádolja a másikat, hogy ágyúzzák az erőmű környékét.  Az ukrán atomenergia üzemeltető, az Enerhoatom közleményt adott ki, miszerint a tüzérségi támadások miatt közép-európai idő szerint 2:57-kor az erőműben az 5-ös blokk vészhelyzeti rendszere aktiválódott és a blokk leállt.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az ukránok vissza akarták foglalni a zaporizzsjai atomerőművet. Két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre, a fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

(Kiemelt kép: A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tagjai 2022. szeptember 01-én indultak a Zaporizzsjai Atomerőműhöz, hogy vizsgálatokat folytassanak az ukrajnai Zaporizzsjában. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.

2022. október 4., 18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.