Leállt a zaporizzsjai atomerőmű egyik reaktora

A tüzérségi támadások miatt aktiválódott a vészhelyzeti rendszer.

2022. szeptember 1., 16:08

Szerző:

A zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen létesítménye hónapok óta az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. Zaporizzsja környékén folyamatosak a harcok, és a két szembenálló fél folyamatosan azzal vádolja a másikat, hogy ágyúzzák az erőmű környékét.

Forró a talaj Zaporizzsja körül

„Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország pajzsként használja az erőművet, fegyvereket tárol ott, és a környékéről indít támadásokat. Moszkva pedig azzal vádolja Ukrajnát, hogy meggondolatlanul lövi a területet, ezek a támadások pedig akár nukleáris katasztrófával is járhatnak” – olvasható az RTL.hu-n.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója csütörtökön a biztonsági kockázatok ellenére épségben elérte a létesítményt, ott viszont szembesültek vele, hogy az elmúlt hónapok eseményei nyomot hagytak. Az ukrán atomenergia üzemeltető, az Energoatom közleményt adott ki, miszerint a tüzérségi támadások miatt közép-európai idő szerint 2:57-kor az erőműben az 5-ös blokk vészhelyzeti rendszere aktiválódott és a blokk leállt. 

(Kiemelt kép: Légi felvételen a Zaporizzsjai atomerőmű látható, 2022. április 5-én. Fotó: Sputnik via AFP)

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.