Leállt a zaporizzsjai atomerőmű egyik reaktora

A tüzérségi támadások miatt aktiválódott a vészhelyzeti rendszer.

2022. szeptember 1., 16:08

Szerző:

A zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen létesítménye hónapok óta az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. Zaporizzsja környékén folyamatosak a harcok, és a két szembenálló fél folyamatosan azzal vádolja a másikat, hogy ágyúzzák az erőmű környékét.

Forró a talaj Zaporizzsja körül

„Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország pajzsként használja az erőművet, fegyvereket tárol ott, és a környékéről indít támadásokat. Moszkva pedig azzal vádolja Ukrajnát, hogy meggondolatlanul lövi a területet, ezek a támadások pedig akár nukleáris katasztrófával is járhatnak” – olvasható az RTL.hu-n.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója csütörtökön a biztonsági kockázatok ellenére épségben elérte a létesítményt, ott viszont szembesültek vele, hogy az elmúlt hónapok eseményei nyomot hagytak. Az ukrán atomenergia üzemeltető, az Energoatom közleményt adott ki, miszerint a tüzérségi támadások miatt közép-európai idő szerint 2:57-kor az erőműben az 5-ös blokk vészhelyzeti rendszere aktiválódott és a blokk leállt. 

(Kiemelt kép: Légi felvételen a Zaporizzsjai atomerőmű látható, 2022. április 5-én. Fotó: Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.