Megérkezett a könnymentes hagyma

Kifejlesztették a megoldás azok számára, akik nem szeretnek sírni a konyhában.

2022. január 14., 09:49

Szerző:

Az Egyesült Királyságban először kerül forgalomba könnymentes hagyma – írja pénteki cikkében a The Guardian.

A Sunions névre keresztelt, „barna, könnymentes és édes” hagymafajtát a jövőhéten kezdik el árulni Angliában, kifejlesztésén pedig több, mint harminc évig dolgoztak a tudósok. A vörös szemű szakácsok számára beharangozott hagyma a cég szerint „tökéletesek az érzékeny szeműek számára, valamint a gyerekekkel való konyhai főzéshez”.

Egyetlen könnycsepp sincs

A hagyma – melyet az „egyetlen könnycsepp sincs” szlogennel reklámoznak – hiába ígérkezhet remek alapanyagnak, valószínűleg nem minden háztartásban lesz a kedvenc hozzávaló borsos ára miatt. A Sunions ugyanis sokkal drágább az angol üzletekben, mint a hagyományos hagyma. Egy csomag Sunions ára ugyanis – ami három darab hagymát tartalmaz – közel két fontba is kerülhet, ami körülbelül 800 forint lenne hazánkban.

A BASF vegyipari vállalat tulajdonában lévő hagyma a cég szerint egyébként

nem géntechnológiával módosított, hanem a kevésbé csípős hagymafajták több évtizedes keresztezésének eredménye.

Mint azt írja a cikk, a könnymentes hagyma kifejlesztéséért folytatott verseny hosszú ideje tart, a tudósok világszerte évtizedek óta dolgoznak a prototípusokon. Az Egyesült Államokban már négy évvel ezelőtt bevezették a Sunionst. Azonban nemrég kezdtek el terjeszkedni Európában is, így idő kérdése és hozzánk is eljuthat a könnymentes hagyma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)