Litvánia is készül a háborúra

Megérkezett a csapaterősítésnek szánt első német kontingens Litvániába.

2022. február 17., 21:14

Szerző:

Megérkezett csütörtökön a csapaterősítésnek szánt első német kontingens a litvániai Rukla város mellett fekvő katonai bázisra – számolt be csütörtökön az MTI. 

A hatvan járműből álló német konvojjal 130 katona érkezett a balti államba. A tüzérségi és felderítő egységek oszlopa kedden indult el a kelet-németországi Jägerbrück laktanyából, és Lengyelországon keresztül érte el Litvániát. A következő napokban egy második konvoj indul útnak tarackokkal és nehéz szállító járművekkel Ruklába.

A német védelmi tárca február 7-én jelentette be, hogy további 350 katonát küld Litvániába a NATO-csapaterősítés keretében az ukrajnai válság közepette.

A Litvániában szolgáló, jelenleg 1200 fős – német vezetésű – NATO-erő mintegy fele a német hadsereg (Bundeswehr) katonája. A NATO-harccsoportot 2017-ben telepítették Litvániába, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet.

Daniel Andrae alezredes, a Litvániában állomásozó kontingens parancsnoka szerint a csapaterősítés a hét végéig befejeződik.

„Megmutattuk, hogy képesek vagyunk rövid időn belül nagy távolságból csapatokat behozni”

– mondta Andrae a Reuters hírügynökségnek. Hozzáfűzte, hogy a várt erősítés révén több mint 350 katonával és száz járművel fog bővülni az állomány.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy Norvégia ötven-hatvan fővel akarja erősíteni Ruklában állomásozó kontingensét az elkövetkező három hónapban. Mint mondta, ezzel a helyben lévő NATO-harccsoport 1610 fősre duzzad majd.

„Kulcsfontosságú elrettentő tényező a szövetséges csapatok litvániai jelenléte”

– jelentette ki Margiris Abukevicius, a litván védelmi miniszter helyettese. Nagy-Britannia, amely a szomszédos Észtországban vezet egy hasonló harccsoportot, korábban jelezte, hogy megduplázza erőit.

(Kiemelt kép: A Bundeswehr teherautóinak és páncélozott járműveinek konvoja érkezik Litvániába, Ruklába 2022. február 17-én. Fotó: Petras Malukas / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.