Megemlékezésből Covid-korlátozások elleni tüntetés lett Kínában

Ezre vonultak utcára Sanghajban, hogy megemlékezzenek az urucsmi lakástűz áldozataira szombat éjszaka. A megemlékezés viszont covid-korlátozások elleni tüntetéssé alakult, többen pedig Hszi Csin-ping elnök lemondását követelték.

2022. november 27., 14:29

Szerző:

Csütörtökön tűz ütött ki egy 15 emeletes épületben Hszincsiang régió fővárosában, amelybe tízen haltak meg. Szombatra estére Sanghajban megemlékezést hirdettek, amely egy korlátozások elleni tüntetéssé alakult át – írta az Euronews.

A tűzvész széles körű közfelháborodást váltott ki, mivel sokan azt feltételezik, hogy a lakók azért nem tudtak időben elmenekülni, mert az épületet részben lezárták. Ezt a városi hatóságok viszont tagadják. A sanghaji megmozduláson voltak, akik üres lapot tartottak maguk elé a cenzúra szimbólumaként, mások dulakodtak a rendőrökkel, kordonokat döntöttek fel, védőfelszereléseket tettek tönkre.

Vasárnapra már alább hagyott a tüntető hangulat, viszont a tüntetés helyszínén még így is rengeteg volt jelent. 

(Kiemelt kép: Rendőrök letartóztatnak egy tüntetőt, miközben elzárják a Wulumuqi utcát Sanghajban 2022. november 27-én. Fotó: Hector RETAMAL / AFP)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.