Elképesztő a forróság Szibériában: megdőlt a melegrekord

Amíg mi ázunk és fázunk, addig a hőmérséklet rekordokat döntöget és 37,7 Celsius-fok fölé emelkedett Szibériában.

2023. június 9., 10:11

Szerző:

Több tucat melegrekord dőlt meg Szibériában a múlt héten, a régión egy extrém szélsőséges hőhullám halad át. Múlt szombaton például a hőmérséklet elérte a 37,9 Celsius-fokot Jalturovoszkban, ami a történelem legmelegebb napja volt - közölte Maximiliano Herrera klimatológus, aki világszerte nyomon követi a szélsőséges hőmérsékleteket – írja a CNN. Szerdán is több melegrekord megdőlt, többek között Bajevóban, ahol 39,6 Celsius-fokot mértek, és Barnaulban, ahol 38,5 Celsius-fokot.

„Ez a régió "történelmének legsúlyosabb hőhulláma" - írta szerdán a Twitteren Maximiliano Herrera. 

Csütörtökön Herrera a CNN-nek azt mondta, hogy „a hőmérséklet ismét 40 Celsius-fok körül alakul”. Szibéria a klímaváltozás miatt évről évre melegedik, ezért egyre gyakoribbak a szélsőséges hőhullámok. 

„Szibéria a bolygó egyik leggyorsabban melegedő régiója, ahol a szélsőséges melegek egyre intenzívebbé válnak"  – mondta Omar Baddour, a Meteorológiai Világszervezet éghajlatfigyelési és -politikai szolgálatainak vezetője a CNN-nek.

Nem csak Szibériában volt rekordmeleg a héten. A hőség egész Közép-Ázsiában elterjedt. Április elején Türkmenisztánban 42 Celsius-fokos (107,6 Fahrenheit) hőmérsékletet mértek, ami „világrekord volt azon a szélességi fokon" - mondta Herrera. Szerdán Kínában több mint 45 Celsius-fok (111,2 Fahrenheit), Üzbegisztánban 43 Celsius-fok (109,4 Fahrenheit), Kazahsztánban pedig 41 Celsius-fok (105,8 Fahrenheit) feletti hőmérsékletet mértek. Ez „történelmi hőhullám, amely átírja a világ éghajlati történelmét" – írta Herrera a Twitteren.

(Kiemelt képünkön: pancsoló medvék. Fotó: Pierluigi Rizzato / Biosphoto / Biosphoto via AFP)