Megálljt parancsoltak a tálibok: nem menekülhetnek el az afgánok

A döntést a veszélyre hivatkozva hozták meg.

2021. augusztus 24., 19:06

Szerző:

Túl nagy a tömeg, bepánikolhatnak és agyontaposhatják egymást az emberek, ezért nem engedik az Afganisztánt uraló tálibok, hogy az állampolgárok a főváros, Kabul repülőterére menjenek. A radikális iszlamisták szóvivője, Zabíhulláh Mudzsáhid  kedden közölte a hírt a nemzetközi sajtóval, hozzátéve: a külföldi állampolgároknak továbbra is szabadon tartják az odavezető utat – közölte az MTI.

A tálibok szóvivője azt közölte, hogy lezárták a repülőtérhez vezető utat. „Csakis a külföldi állampolgárok mehetnek oda, az afgánok nem” –  mondta. A döntést a tálibok azzal indokolták, hogy egyre nagyobb a repülőtéren gyülekező tömeg, és „fennáll annak a veszélye”, hogy pánik tör ki, és az emberek agyontapossák egymást.

Zabíhulláh Mudzsáhid hozzátette azt is,  az amerikai erőket teszi felelőssé a repülőtér környékén bekövetkezett egyes halálesetekért. „Az amerikaiak valami egészen mást csinálnak: amikor a tömeg összegyűlik, lőnek, és meghalnak emberek. Igen, emberekre lőnek, mi pedig meg akarjuk óvni az afgánokat ettől” – fogalmazott.

 A kabuli repülőtéren drámai jelenetek alakultak ki, miközben tízezrek próbáltak elmenekülni az evakuációs légi járatokon a tálibok megtorlásától és szigorú iszlám törvénykezésüktől (saría) tartva. A repülőtéren kialakult kaotikus helyzetben legalább tíz ember vesztette életét azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én elfoglalták Kabult.

A tálib szóvivő ezzel összefüggésben igyekezett megnyugtatni az afgánokat: „nincs ok menekülni, nincsen veszély"”. Kiemelte: „Térjetek vissza otthonaitokba, a munkátokhoz, a mindennapi életbe”. Továbbá arra kérte az Egyesült Államokat: ne bátorítsa az afgánokat az ország elhagyására. „Arra kérjük az amerikaiakat, hogy változtassanak politikájukon, és ne bátorítsák arra az afgánokat, köztük mérnökeinket, orvosainkat és katonáinkat, hogy elmenjenek (...). Szükségünk van rájuk, szükségünk van a tudásukra, ne vigyék őket el más országokba” – mondta.

(Kiemelt kép: francia katonák ellenőrzik a kabuli reptérre menni akaró afgánokat 2021.08.17-én. Fotó: Sajjad Hussaun / AFP)


  

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.