Megállíthatatlan Grönland jegének olvadása

A növekvő hőmérséklet miatt már megkezdődött a grönlandi jégtakaró középső és nyugati területeinek olvadása.

2021. május 17., 21:43

Szerző:

„Eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot” – mondta Niklas Boers, a Potsdam Klímakutató Intézet kutatója hétfőn.

Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megakadályozása, hanem jóval az iparosodás előtti szint alá kellene süllyeszteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró elérje az elmúlt évszázadokban jellemző vastagságát.

Az eddigi modellezések eredményei alapján elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása, amint a globális középhőmérséklet eléri a kritikus küszöböt, az iparosodás előtti szinthez képest 0,8–3,2 Celsius-fok közötti emelkedést.

Amikor túllép ezen a küszöbön a felmelegedés, a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint hét méterrel megemeli a globális tengerszintet. Hatására összeomlik az atlanti meridionális áramlási rendszer, amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek – köztük Európa – klímája viszonylag enyhe legyen.

(Kiemelt képünk: Wikimedia Commons)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.