Megállapodtak a tűzszünetről a harcoló felek

Egynapos tűzszünetben állapodtak meg pénteken Rijádban a szudáni harcokban egymással szemben álló felek – közölte a szaúdi külügyminisztérium.

2023. június 9., 18:55

Szerző:

A közlemény szerint a tűzszünet szombaton reggel lép életbe. Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai erők (RSF) képviselői abban is megállapodtak, hogy a fegyvernyugvás ideje alatt az egész ország területére beengedik a humanitárius segélyszervezeteket. 

A megállapodás létrejöttében döntő szerepet vállaló szaúd-arábiai közvetítő ugyanakkor hozzátette, hogy a tűzszünet megsértése esetén el fogják halasztani a két fél közötti egyeztetés következő fordulóját. 

Szaúd-Arábia a múlt héten jelentette be, hogy amerikai részvétellel közvetítésbe kezdett a szudáni szembenállók között egy új, érdemi tűzszünet létrejöttéért; miután a korábbi, Dzsiddában folytatott tárgyalásokat sikertelenségük miatt felfüggesztették. 

A most létrejött tűzszüneti megállapodás további előzménye Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön zárult szaúd-arábiai látogatása, amelyről úgy nyilatkozott, hogy megállapodtak az amerikai-szaúdi együttműködés folytatásáról, és a szudáni rendezésről is tárgyaltak. 

Az április 15-én kirobbant szudáni fegyveres konfliktus kezdete óta több tűzszüneti megállapodás is létrejött, de egyiket sem tartották be tartósan az ellenségeskedők. A konfliktuszónákkal foglalkozó ACLED civilszervezet és az ENSZ adatai szerint eddig 1800-an haltak meg a harcokban, és kétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Jelentésük szerint a humanitárius helyzet egyre rosszabb az országban, mert a harcok sújtotta fővárosban és környékén már nem működnek a kórházak.

(Kiemelt képünk: A szudáni hadsereg Abdel Fattah al-Burhan hadseregfőnökhöz hű katonái körül éljeneznek a vörös-tengeri Port Sudan városában 2023. április 20-án. Fotó: AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.