Megállapodás született a szakadár régióba vezető utak megnyitásáról

A hegyi-karabahi terület szakadár örmény hatóságai – évtizedek után először – beleegyeztek szombaton abba, hogy segélyszállítmányokat engedjenek be azeri területekről, cserébe azért, hogy újrainduljon a forgalom több, Örményország felé vezető úton.

2023. szeptember 10., 08:36

Szerző:

A hírt először az Armenpress örmény hírügynökség tette közzé, majd az azeri államfő külpolitikai tanácsadója is megerősítette. Ez a fejlemény legalábbis részben teljesíti Azerbajdzsán hosszú időre visszanyúló követelését arra vonatkozóan, hogy állítsák helyre a közlekedést az azeri kormány által ellenőrzött területek és Hegyi-Karabah között, amely az 1990-es években véres polgárháború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az Armenpress tudósítása szerint a hegyi-karabahi szakadár hatóságok „úgy határoztak, hogy beengedik az orosz árukat Aszkeran városon keresztül”. Az Armenpress hozzátette azt is, hogy ezzel egy időben megállapodás született arról is, hogy újraindulhatnak az orosz békefenntartók és a nemzetközi vöröskereszt segélyszállítmányai a Lacini-folyosón, amely az egyetlen közvetlen közúti összeköttetés a szakadár enklávé és Örményország között. Az intézkedés hátterében a blokád alatt álló térségben fennálló „súlyos humanitárius gondok” állnak.

Hikmet Hajiyev, az azeri államfő külpolitikai tanácsadója a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy megállapodás született az Örményország és Azerbajdzsán közötti utak megnyitásáról. Közlése szerint az utakat egyszerre fogják megnyitni, és Azerbajdzsán egy ellenőrzőpontot továbbra is fenntart. A 2020 őszén lezajlott háborúban az azeri hadsereg Törökország segítségével jelentős területeket foglalt vissza a Hegyi-Karabahban és környékén. A fegyveres konfliktust Oroszország közvetítésével tető alá hozott tűzszünet zárta le, amelyben az örményeknek le kellett mondaniuk az általuk korábban ellenőrzött hegyi-karabahi terület több mint 70 százalékáról. Azóta a szakadár enklávé és Örményország között csak a Lacini-folyosón keresztül áll fenn közvetlen közúti összeköttetés. A feszültséget az utóbbi időben tovább fokozta, hogy Azerbajdzsán hónapok óta blokkolta a folyosót.

Szombaton korábban az örmény kormány sajtószolgálata arról számolt be, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök telefonon közölte Emmanuel Macron francia elnökkel: kész sürgősen tárgyalásokat folytatni Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel a két ország határán kialakult feszült helyzet csökkentéséről. Azerbajdzsáni részről lövöldözést jelentettek a határtérségből, de Örményország tagadta, hogy ilyen incidens történt volna.

(Kiemelt képünkön: Egy azerbajdzsáni ellenőrzőpont az örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah régió és Örményország egyetlen szárazföldi kapcsolatának, a Lacini- folyosónak a bejáratánál 2023. augusztus 30-án. Fotó: Karen MINASYAN / AFP)