Még 2022-ben is kötelező maszkviselés várhat az amerikaiakra

Dr. Fauci nem túl bizakodó a járványhelyzettel kapcsolatban.

2021. február 21., 19:45

Szerző:

Elképzelhető, hogy az amerikaiaknak még 2022-ben is maszkot kell viselniük – még akkor is, ha a korlátozásokat tudja enyhíteni az Egyesült Államok – mondta vasárnap Anthony Fauci, Joe Biden elnök egészségügyi főtanácsadója a CNN-nek.

Habár az igazolt fertőzöttek napi száma folyamatosan csökken az Egyesült Államokban, továbbra is ezrek halnak meg naponta. A lakosság alig több mint 5 százalékát oltották be eddig a vakcina mindkét adagjával. Joe Biden egyik kiemelt célja, hogy felgyorsítsa az oltások beadásának ütemét, a szövetségi államok vezetői pedig egyre több adag vakcinát igényelnek. A járvány eddig mintegy félmillió emberéletet követelt az Egyesült Államokban.

„Ez a félmilliós szám egy szörnyű történelmi mérföldkő” – mondta a virológus. Arra a kérdésre, hogy az amerikaiak várhatóan továbbra is maszkot viselnek-e majd a következő évben, Fauci azt válaszolta: „lehetségesnek tartom, hogy ez a helyzet”. Hozzátette, hogy ez függ például az újabb variánsok elterjedésétől is.

Az NBC amerikai televíziónak adott interjújában Fauci arról is beszélt, hogy túl korai lenne pontosan meghatározni, az Egyesült Államok mikor érheti el a teljes immunitást. A Fox News televízió egyik vasárnapi műsorában pedig azt mondta: az hogy az Egyesült Államokban élőknek szükségük lesz-e később emlékeztető oltásra, attól függ, hogyan alakul az úgynevezett dél-afrikai mutáció elterjedése.

„Míg a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák úgy tűnik, védettséget adnak az egész országban elterjedő brit variánssal szemben, addig kevésbé védenek a dél-afrikai változat ellen, amely egyelőre nem domináns.”

Hozzátette: „Ha ez a változat dominánsabbá válik, akkor lehet, hogy be kell szereznünk a vakcina egy olyan változatát, amely kifejezetten a dél-afrikai mutáció ellen nyújt védettséget.”