Medvegyev: ha az ukrán ellenoffenzíva sikeres lenne, kénytelenek lennénk bevetni az atomot

A volt orosz elnök szerint benne van a pakliban, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be, ha arra rákényszerül.

2023. július 30., 20:40

Szerző:

Az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, a korábbi orosz elnök szerint sikeres ukrán ellentámadás esetén nem hagynának más lehetőséget a számukra, minthogy bevessék az atomfegyvereket – számol be a Reuters.

Dmitrij Medvegyev úgy fogalmaz, hogy

„ha a NATO által is támogatott ellenoffenzíva sikeres lenne, és elveszítenénk az országunk egy részét, akkor az orosz elnök rendelete szerint kénytelenek lennénk nukleáris fegyvert használni. Egyszerűen nem maradna más lehetüségünk. Ellenségeinknek imádkozniuk kellene harcosaink sikeréért.” 

Medvegyev itt Oroszország nukleáris doktrínjára utal, amelynek része, hogy bevethetnek atomfegyvereket, ha Oroszország ellen hagyományos fegyverekkel végrehajtott támadást kezdeményeznek, amely az állam létezését fenyegeti. 

A politikus már nem először fenyeget atomfegyverekkel: januárban azt mondta, ha egy atomhatalom elveszít egy hagyományos háborút, az könnyen egy nukleárishoz vezethet. Mások szerint Medvegyev szélsőséges kijelentseivel próbálja elérni, hogy a nyugati országok ne támogassák fegyverrel Ukrajnát. 

(Kiemelt képünk: Dmitrij Medvegyev, az Egységes Oroszország párt elnöke és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Gorkij rezidencián, Moszkva külvárosában 2022. január 27-én. Fotó: Julija ZYRYANOVA / SPUTNIK / AFP)