Mateusz Morawiecki beszólt az ukrán elnöknek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt üzente Volodimir Zelenszkijnek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, miután az ukrán elnök azt „javasolta” szomszédjának, hogy a gabonaexporttal kapcsolatos vitáik miatt „fejezze be a műsort”.

2023. szeptember 23., 12:13

Szerző:

A lengyel vezető visszavágott Zelenszkijnek, miután az ukrán vezető burkolt kritikát fogalmazott meg Lengyelországgal szemben az ENSZ e heti közgyűlésén, mondván, hogy a vita „politikai színház”, és „néhány európai barátunk” „műsort csinált” a gabonából. Morawiecki a lengyelországi Swidnikben beszélt: „Szeretnék szólni Zelenszkij elnöknek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, ahogy nemrég az ENSZ-ben tartott beszéde során tette” – mondta. – „A lengyel nép ezt soha nem engedi meg, és Lengyelország jó hírének védelme nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata is” – írja az infostart.

Amerikai elemzők szerint Morawiecki megjegyzései mélyíthetik a nézeteltérést két olyan ország között, amelyek korábban szoros szövetségesek voltak Oroszország ukrajnai inváziója ellen. A köztük lévő feszültség az elmúlt hetekben nőtt az ukrán gabona betiltása miatt, amelyet az év elején vezetett be több EU-tagország, hogy megvédjék a helyi gazdálkodók megélhetését, mert aggódnak az ukrán gabona alacsony ára miatt. Az EU a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a tilalmat, de Lengyelország – Magyarország és Szlovákia mellett – kitart amellett, ami kiváltotta Ukrajna tiltakozását. 

Napokkal korábban Lengyelország bejelentette, hogy nem szállít tovább fegyvereket Ukrajnának.

(Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió (EU) informális csúcstalálkozójánPrágában 2022. október 7-én. Fotó: Michal Cizek / AFP)