Nagyvonalúság: 300 ezer maszkot küldtünk ajándékba Szerbiába és Horvátországba is

2020. április 6., 20:06

Szerző:

Nem csak Észak-Macedóniával volt nagyvonalú a kormány, ami a védőmaszkokat illeti, ugyanis az azonnali.hu értesülései szerint 

Szerbiának 200 ezer, Horvátországnak 100 ezer maszkot küldtünk a járvány miatt.

Eddig tehát összesen 400 ezer maszkot ajándékozott oda a kormány más országoknak. A portál Jadranka Joksimović szerb európai integrációügyi miniszter hétfői bejelentésére hivatkozik, melyet az ellenzéki Danas napilap idéz. Eszerint a felszerelések megérkeztek az országba, amit már meg is köszönt Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek.

Horvátországba pedig a maszkokon kívül

5 ezer védőruhát is küldtünk,

mindezeket Riczkó Botond Márk külgazdasági attasé adta át. Észak-Macedóniába egyébként szintén jutott a 100 ezer maszk mellé 5 ezer védőruházat. Szijjártó Péter Szkopjéban azt mondta, Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától.

Orbán Viktor egy hete arról beszélt a parlamentben, hogy minden eszközt, ami rendelkezésre áll, a kórházakba halmozzák fel, hogy ki tudják védeni a terhelést. Magánszemély vásárolhat magának maszkot, vagy készít otthon, mint ahogy ő is tette. Kérheti az embereket, mondta, hogy viseljenek maszkot, de nem tudja garantálni, hogy lesz annyi maszk, hogy meg tudják venni a magyarok a patikában, ezért elő sem írhatja kötelezettségként, „így állunk”, tárulkozott ki akkor.

20:31

Svédország felajánlja a cseheknek, hogy térítésmentesen átadja nekik az általuk eddig bérelt Gripen vadászgépeket – közölte Fredrik Jörgensen prágai svéd nagykövet szerdán a CTK cseh sajtóirodának nyilatkozva.