Második nekifutásra is csak a Szputnyik V korlátozott használatát hagyták jóvá Brazíliában

A brazil egészségügyi felügyelet (Anvisa) egy hétórás vita után négy igennel és egy ellenszavazattal engedélyezte a Szputnyik V feltételes alkalmazását.

2021. június 5., 09:25

Szerző:

A hatóság kizárólag az egészséges felnőttek esetében engedélyezte az orosz vakcina alkalmazását, krónikus betegségben szenvedők és várandós nők nem kaphatják meg.

Brazília a hatvanhetedik ország a világon, ahol engedélyezték a Szputnyik V-t, és az engedélyező országok számát illetően ez a vakcina a második a világon – jegyezte meg Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője a Twitteren.

Az Anvisa április végén még egyhangúlag, a brazil kormányzók kérése ellenére elutasította a Szputnyik V importját és alkalmazását az oltás biztonságosságára, minőségére és hatékonyságára vonatkozó adatok hiányára hivatkozva. A hatóság azt állította, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.

Miután az Anvisa elismerte, hogy nem is tesztelte a vakcinát, az oltás orosz fejlesztői azzal fenyegetőztek, hogy rágalmazási pert indítanak ellene hamis és pontatlan információ tudatos terjesztése miatt. Azzal vádolták a brazil egészségügyi hatóságot hogy meghajlik az Egyesült Államok nyomása alatt.

Az orosz fél végül május közepén továbbította az Anvisa-nak a dokumentációt a hiányolt adatokkal.

A Gamaleja Intézet és az RFPI akkoriban 38 millió beoltott részvételével lefolytatott vizsgálatra hivatkozva közölte, hogy a Szputnyik V hatékonysága a koronavírus okozta COVID-19 betegség ellen 97,6 százalékos.

(Kiemelt képünk: Hepp-Ferenczi Anita csoportvezető asszisztens előkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját az oltás napján a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 5-én. MTI/Balázs Attila)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.