4700 éves kőépítményt nyitottak újra – Dzsószer fáraó déli sírját

Az ókori Egyiptom legkorábbi objektumába tekinthetnek be a látogatók.

2021. szeptember 14., 19:46

Szerző:

Másfél évtizedig tartó restaurálás után újra megnyitották a látogatók előtt kedden Szakkarában a lépcsős piramisáról híres Dzsószer fáraó úgynevezett Déli sírját, az ókori Egyiptom legkorábbi, 4700 éves nagy kőépítményét – írja az MTI.

A fáraó síregyütteséhez tartozó, a lépcsős piramistól délre fekvő sírt vélhetően szimbolikus célokra, esetleg az uralkodó belső szerveinek elhelyezésére építették i.e. 2667 és 2648 között. A nagyrészt föld alatt elhelyezkedő építmény vésett hieroglifákkal és csempékkel díszített folyosók labirintusából áll, központi fekvésű temetkezési kamrájában egy, a III. dinasztia idejéből származó hatalmas gránitburkolatú szarkofággal. A fáraó valódi nyughelye a lépcsős piramisban található, a legrégebbi ismert piramisban, az ókor első monumentális építményeinek egyikében.

A 2006-ban kezdődött restaurálás során megerősítették a földalatti folyosókat, felújították a véseteket és a csempézett falakat, és kiépítették a világítást. A szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője, hét kilométer hosszú nekropolisza. Tizenegy piramist foglal magába, és ősi tisztségviselők sírjának százait. A Dzsószer-piramis 2020 márciusa óta zárva tart restaurálás miatt.

(Kiemelt kép: sírok feltárásán dolgoznak a magyar régészeti ásatás helyszínén a thébai nekropoliszban, Luxornál 2019. november 30-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)