Izrael már a negyedik oltásra készül

Az emlékeztető oltások a jelek szerint megállították a fertőzések növekedését, ennek ellenére szerintük sor kerülhet negyedikre is.

2021. szeptember 14., 13:33

Szerző:

Izrael elkezdett vakcinákat halmozni arra az estre, hogyha szükség lenne egy negyedik oltásra is, közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium vezetője. „Nem tudjuk, mikor kerül erre sor. Remélem, tovább marad hatásos a harmadik dózis és nem hat hónapon belül kell újraoltani a lakosságot” – fogalmazott Nachman Ash.

Izrael, amely eddig főként a Pfizer vakcináját használta, eddig mintegy 2,8 millió embert oltott be a harmadik adaggal, miután augusztusban megkezdte az emlékeztető oltások beadását. Egészségügyi tisztviselők szerint az első dózis hatása öt hónappal az oltás után gyengül, így szükségessé válik az emlékeztető oltások beadása.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is tervezik, hogy még ebben a hónapban megkezdik az emlékeztető oltások beadását, míg Európában szintén fontolgatják a harmadik adag beadását. Mindez aközben történik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a harmadik oltások moratóriumáért könyörög. Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató a múlt héten azt mondta, hogy a kormányoknak legalább az év végéig várniuk kellene, hogy a szegényebb országok könyebben hozzáférhessenek a vakcinákhoz.

Azokon kívül, akik már megkapták az emlékeztető oltást, a 7 millió jogosult izraeli közül körülbelül 2,7 millióan két oltást kaptak, és körülbelül 500 ezren csak egy oltást. Csaknem 1 millió ember még nem kapott egyetlen dózist sem.

Az ország, amely egykor a koronavírus elleni globális versenyben az élen járt, szeptember elején az egyik gócpontja lett a járványnak. A delta variáns nyári elterjedését követően Izraelben volt a világon a legmagasabb az egy főre jutó fertőzési arány a szeptember 4-ig tartó héten a Johns Hopkins Egyetem által összeállított adatok szerint.

Ash a múlt héten azt mondta, hogy az emlékeztető oltások a jelek szerint megállították a fertőzések növekedését. A súlyos megbetegedések aránya 100 ezer lakosra vetítve a be nem oltottak körében jóval magasabb, mint azok körében, akik már két oltásadagot kaptak, ami azt mutatja, hogy még a csökkenő immunitás esetén is az oltások nyújtanak némi védelmet a súlyos megbetegedésekkel szemben.

Arra a kérdésre, hogy Izrael ígéretet tett a Pfizer cégnek, hogy kizárólag a cég vakcináját fogja használni, Ash azt mondta, hogy a kormány nem tett ilyen kötelezettségvállalást. Hozzátette: a 18 év feletti, első oltást kapó embereket jelenleg a Moderna vakcinájával oltják.

(Kiemelt kép: Egy izraeli lányt beoltanak a Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcinájával a Magen David Adomtól a Tel Aviv-Yafo önkormányzat által a tizenévesek oltására ösztönző kampány során Tel Avivban 2021. július 5-én. Fotó: JACK GUEZ / AFP)