Már több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából

A menekültek túlnyomó részt nők és gyermekek.

2022. április 15., 17:14

Szerző:

Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából az orosz megszállás kezdete óta – közölte az ENSZ pénteken. A pontos számot viszont az árnyalja, hogy míg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága eddig 4,8 millió ukrán menekültről számolt be, addig az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete ehhez a számhoz további 215 ezer embert számol, ugyanis ennyien nem rendelkeznek ukrán állampolgársággal, de szintén Ukrajnából menekültek el.

A menekültek túlnyomó részt nők és gyermekek, ennek oka az, hogy a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el az országot. A legtöbb menekült Lengyelországba ment, nagyjából 2,7 millióan. Ukrajnán belül viszont sokkal többen hagyhatták el otthonukat, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete 7,1 millió belső menekülttel számol. (via CNN)

(Kiemelt kép: Ukrajnából érkező menekültek a lengyel-ukrán határátkelőnél Medykában 2022. április 7-én. fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.