Már sztrájkolnak a privatizált görög vasúton uralkodó állapotok miatt

Athén európai uniós (EU) pénzügyi támogatást kér a görög vasúti közlekedés biztonságának sürgős fejlesztéséhez – jelentette be a görög kormány hétfőn.

2023. március 6., 21:50

Szerző:

Eközben egyre szélesebb körű munkabeszüntetéseket terveznek a görög közalkalmazottak, köztük a vasutasok, akik a balkáni ország történetének legsúlyosabb, 57 halálos áldozatot követelő múlt keddi vonatszerencsétlensége miatt tiltakoznak. 

A szakszervezetek szerint a görög vasúthálózatot jelentősen meggyengítette a költségcsökkentés és az elégtelen beruházási szint, amely a Görögországot 2010 és 2018 között megbénító adósságválság következménye. 

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök elismerte, hogy a több évtizedes hanyag üzemelés hozzájárulhatott a február 28-i tömegszerencsétlenséghez. „Ahogy a kormányfő fogalmazott: nem tudunk, nem akarunk és nem is fogunk emberi hibák mögé bújni” – szögezte le Jannisz Oikonomu kormányszóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón. A szóvivő megerősítette, hogy a görög kormányfő újabb EU-s pénzügyi támogatást fog kérni a meglévő görög vasúthálózat fenntartásához és gyors korszerűsítéséhez. Hozzátette: Athén vasúti biztonságtechnikai know-how átadását is kérte EU-s partnerországoktól. A görög kormányszóvivő nem adott bővebb tájékoztatást a részletekről vagy arról, hogy Athén pontosan mekkora EU-s támogatást szeretne igényelni. 

Az EU technikai segítséget nyújt Görögországnak vasúthálózata korszerűsítéséhez és a vasútbiztonság növeléséhez – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében hétfőn, miután megbeszélést folytatott Micotakisszal. „A vasúti közlekedés biztonsága kiemelt fontosságú” – fogalmazott von der Leyen, anélkül, hogy említést tett volna további pénzügyi támogatásról. 

A február 28-i vasúti szerencsétlenség idején szolgálatban lévő görög állomásfőnök hatósági őrizetben várja a bírósági büntetőper megkezdését. 

Görögországban több városban is kormányellenes tüntetések robbantak ki és munkabeszüntetések kezdődtek az ország történetének legsúlyosabb vasúti tömegbalesetét követően, beleértve a görög vasúti dolgozók gördülősztrájkját is, amelynek következtében leállt az ország vasúti közlekedése. 

A munkabeszüntetéshez szerdán egynapos általános sztrájk keretében csatlakoznak a kormányzati dolgozók, a tanárok és az egyetemi hallgatók is – jelentették be az érintett szakszervezetek. 

Hétfőn a tüntetők üres székeket és vörös szegfűket helyeztek a görög közlekedési minisztérium épülete elé, valamint „Számít az életünk” és „Gyilkosok” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. 

A görög vasúti dolgozók szakszervezete és a mozdonyvezetők legalább szerdáig meghosszabbították a munkabeszüntetésüket, és kijelentették, hogy a görög vasúti biztonsági rendszerek évek óta elavultak. 

A több százezer munkavállalót képviselő Adedy érdekvédelmi ernyőszervezet „gyilkos bűncselekménynek” nevezte a vasúti balesetet, és a privatizációs döntések visszavonását, valamint a balesetért felelős vezetők megbüntetését követelte. 

Görögország 2017-ben privatizálta a görög államvasutakat a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagban vállalt kötelezettségei részeként, a vevő az olasz államvasutak (FSI) volt. A jelenleg Hellenic Train néven működő vállalat a személy- és teherfuvarozást végzi, míg a vasúti pálya, az állomások és egyéb infrastruktúra fenntartója és üzemeltetője az OSE nevű görög állami tulajdonú nagyvállalat. 

A görög hatóságok a tömegszerencsétlenség részleteinek kivizsgálása és a nyomozás idejére felfüggesztették a vasúti közlekedést az Athén-Thesszaloniki útvonalon.

(Kiemelt képünk: Tüntetők összecsapnak a rendőrséggel a görög parlament előtt tartott tüntetésen Athénban 2023. március 03-án. A feldühödött tömeg a Lárisza közelében történt, 57 halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt vonult utcára. Fotó: Socrates Baltagiannis/AnadoluAgency/AFP)