Már meg is nevezték a lemondott brit miniszterelnök-helyettes utódját

A zaklató magatartással vádolt Dominic Raab posztja máris elkelt.

2023. április 21., 18:23

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, pénteken lemondott Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes, akit számos volt munkatársa zaklató bánásmóddal vádolt. A tisztségre Oliver Dowdent, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetőjét nevezte ki Rishi Sunak miniszterelnök.

Az új miniszterelnök-helyettes 2015 óta alsóházi képviselő, az elmúlt években volt általános megbízatású tárca nélküli miniszter, és betöltötte a digitális, kulturális, média- és sportügyek miniszterének tisztségét is. Miniszterelnök-helyettesi kinevezésével is megtartotta a kabinetiroda irányításáért felelős miniszteri posztját.

Az igazságügy-miniszterré kinevezett Alex Chalk korábban a védelmi minisztérium közbeszerzési államtitkára, majd az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára volt.

Nagy-Britanniában nem írja elő törvény a miniszterelnök-helyettesi tisztség betöltését, a mindenkori kormányfő személyes döntési hatáskörébe tartozik, hogy kinevezi-e valamelyik kollégáját erre a posztra.

A 49 esztendős Dominic Raab nem először lép ki önként a brit kormányból. Theresa May miniszterelnöksége idején, 2018 novemberében a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) éléről távozott, azzal az indokkal, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a Brexit feltételrendszeréről szóló, az akkori kormány által jóváhagyott megállapodástervezetet.

(Kiemelt kép: Oliver Dowden a londoni Downing Streetre érkezik, hogy részt vegyen a kormányülésen a kormány teljes költségvetési nyilatkozata előtt, 2022. november 17-én. Fotó: Justin Tallis / AFP)

 

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.