Már egy hónapja megérkezett, de még mindig nem oltanak a Szputnyik-vakcinával Szlovákiában

Kétszázezer adag érkezett meg március elején, de a hatóság még nem adta ki az engedélyt, vizsgálják az oltóanyagot és további dokumentációkat kérnek a gyártótól.

2021. április 7., 09:28

Szerző:

Az Euronews a Denník N nevű szlovák lap értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy a Szlovákiába küldött orosz vakcina gyártási tétele a hatóság szerint nem azonos azzal, amelyről pozitív cikk jelent meg a Lancet orvosi szaklapban. Emiatt a Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség továbbra sem engedélyezi a vakcina használatát.

A Dennik N nevű lap szerint a pozsonyi egészségügyi minisztérium felkereste azokat az országokat, így Magyarországot és Szerbiát, ahol már oltanak a Szputnyikkal, hogy osszák meg tapasztalataikat. Emellett az orosz gyártót arra kérték, hogy pótolja a hiányzó dokumentumokat.

Szlovákiában Igor Matovic miniszterelnök belebukott az orosz vakcina beszerzésébe, mert a koalíciós pártok nem támogatták a volt kormányfőt abban, hogy olyan oltóanyagot vegyen, amelynek használatára még nem adott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ennek ellenére megkötötte a szerződést.

A Szputnyikot támogató szlovák szakemberek akkor azzal érveltek, hogy a tekintélyes Lancet nevű folyóiratban is pozitívan írtak az orosz oltóanyagról. A világ egyik legnevesebb orvosi szaklapjában megjelent tanulmány szerint a Szputnyik 91,6 százalékos hatékonyságú. 

Szlovákiába eddig 200 ezer adag orosz vakcina érkezett, de még mindig kérdéses az oltás megkezdésének időpontja.

 (Kiemelt kép: MTI | Czeglédi Zsolt)