Manfred Weber: nem lesz együttműködés egy jövőbeni Európai Bizottságban a Fidesszel

Manfred Weber szerint a jövőben nem ejtheti túszul az egész Európai Uniót Orbán Viktor.

2024. június 2., 16:16

Szerző:

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitugnak kijelentette: nem lesz együttműködés egy jövőbeni Európai Bizottságban a Fidesszel – írta meg a Népszava.

„Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel Jog és Igazságossággal” – hangsúlyozta a politikus.

Weber utalt arra, hogy amikor 2022-ben megválasztották az EPP elnökének, világosan meghatározta, csak olyan pártokkal működnek együtt, amelyek Európa-pártiak, támogatják Ukrajnát és tiszteletben tartják a jogállamiságot.

„A demokratikus diskurzusban normális, ha valaki más véleményen van, de mélyen meg vagyok győződve arról, hogy a globális kérdésekben csak akkor fogunk szerepet játszani, ha egy hangon szólalunk meg. Az, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciócsomagoknál blokkolta az uniós államok túlnyomó többségének akaratát, nagy bosszúságot váltott ki Európa-szerte. Orbán Viktor a jövőben nem ejtheti túszul az egész EU-t” – jelentette ki Weber.

Mint mondta, nem szabad többé hagyni, hogy azok az országok diktálják a tempót, amelyek blokkolják az uniós döntéshozatalt.

Az EPP elnöke egyúttal nem zárta ki az együttműködést az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) populista frakciójában helyet foglaló demokratikus pártokkal, Giorgia Meloni Olasz Testvérek tömörülésével, illetve a cseh kormányfő, Petr Fiala által vezetett Polgári Demokrata Párttal (ODS). Utalt arra, az EP-ben bevett gyakorlat a demokratikus erők közötti együttműködés. Erre példa volt az európai migrációs paktumról szóló szavazás. „Mindketten tudták, hogy milyen következményei lettek volna a paktummal szembeni nem szavazatnak.” „Melonit olyan politikusnak értékelem, aki el akar érni valamit Európában, aki támogatja a konszenzust” – tette hozzá.

Weber megfogalmazása szerint „Brüsszel is ébredezik”. Mint mondta, újra versenyképessé kell tenni Európát.

(Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)