Manfred Weber: Az EU-nak határozottan ki kell állnia Izrael önvédelmi joga mellett

A néppárti vezető elítélte Hamász rakétaterrorját és a Németországban történt tucatnyi Izrael-ellenes incidenst.

2021. május 16., 11:39

Szerző:

Az egész Európai Unióban büntetni kellene a vallások elleni uszítást és gyűlölködést: ez az utóbbi napok antiszemita tüntetéseinek tanulsága – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője vasárnapi nyilatkozatában.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a izraeli-palesztin konfliktusról azt mondta: az EU-nak egyértelműen állást kell foglalnia a Hamász dzsihadista palesztin szervezet által folytatott „rakétaterrorral" szemben. Az EU-nak a legélesebben el kell ítélnie a terrortámadásokat, és ki kell állnia Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett – tette hozzá.

A Berliner Morgenpost című lapnak adott nyilatkozatában leírta, hogy a vallásszabadság az „európai társadalmi modell" egyik alapeleme, ezért az EU-tagállamoknak közösen meg kellene vizsgálniuk, hogy a közösség valamennyi tagjánál bűncselekménnyé nyilvánítsák-e a vallások elleni gyűlölködést.

Az antiszemita incidensek számának növekedéséről azt mondta Weber, hogy ezért egyes pártok is felelősek, köztük a németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) és a Marine Le Pen vezette franciaországi, szintén szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés.

Az AfD- és a Le Pen-féle radikálisok „ösztönzik az antiszemitizmus társadalmi elfogadhatósága határának eltolását, amivel hozzájárultak az indulatok elszabadulásához, és ezt világosan ki is kell mondani."

Németországban a hét eleje óta több mint tíz antiszemita és Izrael-ellenes incidens történt. Több városban megdobálták kővel a helyi zsinagógát, máshol izraeli zászlót égetettek el. A legnagyobb szabású eset szombat este történt Berlinben, ahol az Izrael állam 1948-as megalapításának évfordulója alkalmából a palesztinok mellett tartott tüntetések egyikén több száz demonstráló összecsapott mintegy hatszáz rendőrrel.

Szombaton országszerte 25 tüntetést tartottak Izrael megalapítása – arabul katasztrófának (nakba) nevezett nap – alkalmából. A legtöbb megmozdulás ugyan békés volt, de a demonstrálók soraiban Izrael- és zsidóellenes jelszavakat skandáltak.

Több tartományi belügyminiszter határozott rendőri fellépést ígért a hasonló esetekre. Aki a gyülekezés és a véleménynyilvánítás alaptörvényben biztosított jogát arra használja, hogy „antiszemita jelszavakat üvöltözzön, izraeli zászlókat égessen és rárontson zsidó intézményekre", bűncselekményeket követ el, amelyeket a jogállam a legnagyobb következetességgel megtorol – mondta például Boris Pistorius alsó-szászországi belügyminiszter a Welt am Sonntag című lapnak.

Hasonlóan fogalmazott a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer is, aki a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta, hogy „a jogállam teljes erejével kerül szembe, aki antiszemita gyűlöletet terjeszt" Németországban.

(Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője hozzászól az Európai Tanács által az Európai Bizottság elnökének jelölt német Ursula von der Leyen programbeszéde után tartott vitában az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2019. július 16--án. MTI/EPA/Patrick Seeger)